Svijet

Novi sukob na pomolu? Kina tvrdi da je ova zemlja namjerno uništila njihov brod

Autor Miloš Škrbić

Kineska Obalska garda optužila je državu da su namjerno usmjerili jedan od svojih brodova u kinesko plovilo.

Izvor: somkanae sawatdinak/Shutterstock

Brodovi Obalske straže Kine i Filipina sudarili su se rano jutros u spornim vodama Južnog kineskog mora, pričinivši štetu na oba plovila.

Dvije strane se međusobno okrivljuju za sudar blizu koralnog ostrva Sabina u spornom arhipelagu Spratli oko kojeg se spore i Vijetnam i Tajvan, ali u zvaničnim izvještajima se ne pominje da je bilo povrijeđenih, prenosi AP.

Kineska Obalska garda optužila je Filipine da su namjerno usmjerili jedan od svojih brodova u kinesko plovilo.

U zvaničnom saopštenju objavljenom na veb stranici kineske Obalske straže navodi se da su u ponedeljak ujutru u 03.24 dva broda filipinske obalske garde ušla u vode blizu grebena ignorišući upozorenje kineski posada i namjerno se sudarili s jednim od kineskih brodova. "Filipinska strana je potpuno odgovorna za sudar".

"Upozoravamo filipinsku stranu da odmah prekine sa kršenjima dogovora i provokacijama inače će snositi posledice", rekao je portparol kineske Obalske straže Gan Yu.

Džonatan Malaja, pomoćnik generalnog direktora Nacionalnog savjetodavnog odbora Filipina za pitanja bezbjednosti, optužio je kinesku Obalsku stražu da lažno tvrdi da su brodovi filipinske obalske straže udarili u njihove brodove.

"Video snimci i fotografije, uključujući one koje su napravili novinari sa američke TV mreže koji su bili na jednom od brodova filipinske Obalske straže, pokazali su da su kineski brodovi prouzrokovali sudar", izjavio je Malaja na novinarskom forumu u Manili, prenosi b92 pisanje Tanjuga.