Svijet

Stigla poruka sina mafijaškog bosa! Probudili se duhovi prošlosti u gradu "Korleone", vlasti uplašene

Autor Jana Desovski

Sin mafijaškog bosa poslao je poruku na mrežama i razbjesnio vlasti u gradu Korleone.

Izvor: YouTube/Screenshot/Drone Snap

Sin zloglasnog mafijaškog bosa Koza nostre razbjesnio je sicilijanski gradić Korleone nakon što je na društvenim mrežama podijelio kontroverznu poruku, koja je označena kao napad na državu.

Na praznik Feragosto, "Salvučio" Đuzepe Salvatore Rina, jedan od sinova Salvatorea "Toto" Rina, poželio je srećan praznik svojim pratiocima iz "ulice Skorsone 24, Korleone, Italija".

To i jeste godinama bila adresa porodičnog doma Rina, ali je 2018. godine ime promjenjeno u ulica Teranova u čast sudije Ćezarea Teranove, velikog borca protiv mafije koji je ubijen po nalogu mafijaškog bosa Lučana Leđa u zasjedi 1979. godine.

Promjenu imena naložilo je ministarstvo unutrašnjih poslova koje je upravljalo gradićem Korleoneom nakon što je gradska skupština raspuštena zbog infiltracije mafije..

Valter Ra, gradonačelnik Korleonea izabran u junu, opisao je novi incident kao "kukavičluk" i istakao da je grad ostavio svoju mračnu prošlost iza sebe i da neće podleći pritiscima i zastrašivanjima.

Glava porodice "Toto" Rina preminuo je u zatvoru 2017. godine. Nadimak mu je bio Zvijer, a vjeruje se da je naredio više od 150 ubistava, uključujući i posebno surovo ubijanje trinaestogodišnjaka. Takođe je naredio i ubistva sudija Đovanija Falkonea i Paola Borselinija 1992. godine.

"Salvučio" Rina, njegov treći sin, vratio se da živi u Korleoneu 2023. godine nakon devetogodišnje kazne zatvora zbog povezanosti sa mafijom, pranja novca i iznude. Bivše vlasti Korleonea su pokušale da ga protjeraju kako bi zaštitile grad od loše reputacije.