Svijet

Beč pogodila "megaoluja" i već je najavljena nova! Ženu voda odnijela pod autobus, u kritičnom je stanju

Autor Jana Desovski

Vlasti su izdale žuto upozorenje na grmljavinu za istočnu Austriju, uključujući Beč, uz mogućnost još oluja, jakih vjetrova, jake kiše i grada.

Izvor: TikTok/diana.mujad/Screenshot

Rekordno nevrijeme u djelovima Beča izazvalo je dramatične scene. Austrijski mediji oluju nazivaju megaolujom i navode da to nije sve – najavljena je nova.

Jaka grmljavina sa rekordnom količinom padavina izazvala je od juče popodne do danas oko 600 intervencija bečkih vatrogasnih jedinica i drugih hitnih službi. Zbog nevremena je bilo otkazivanja vozova i dugih kašnjenja letova. Situacija je bila posebno teška u Doblingu, gdje je ženu voda odnijela ispod zaustavljenog autobusa. Ona je hitno prevezena u bolnicu, gdje je konstatovano da je u kritičnom stanju.

Vatrogasci su morali da podignu autobus da bi je spasli. Kako prenosi APA, pacijentkinja je smještena na odjeljenje intenzivne njege Opšte bolnice u Beču i, nažalost, životno je ugrožena.

Spasen vozač

Nevrijeme je izazvalo poplave i u drugim djelovima Beča. Vatrogasci su iz poplavljenog podvožnjaka spasili vozača automobila, a profesionalne vatrogasne jedinice su od juče popodne bile u pripravnosti ukupno 13 sati. Podršku su pružila Bečka služba za pomoć u katastrofama i dva dobrovoljna vatrogasna društva. Njihove aktivnosti uključivale su ispumpavanje vode iz podruma i podvožnjaka i oslobađanje ljudi zaglavljenih u liftovima zbog nestanka struje.

Kako prenosi ORF, u bečkom okrugu Dobling palo je 110 litara kiše po kvadratnom metru, što je najveća količina ljetnjih padavina u 152-godišnjoj istoriji mjerenja.

Prekidi u željezničkom, tramvajskom i vazdušnom saobraćaju

Oluja je izazvala prekide na liniji brzog voza S45 između Hernala i Hajligenštata zbog poplavljenih koloseka. Pored toga, vozovi nisu mogli da pristupe stanici Franc Jozef u Beču-Alsergrund, važnoj za veze sa sjevernim predgrađima. Dvije tramvajske linije u Beč-Vahringu prekinute su zbog pada grane na prugu.

Nevrijeme je privremeno zaustavilo saobraćaj na aerodromu Beč-Švehat i izazvalo višesatna kašnjenja. Prema podacima Flightradar24.com, 39 letova je kasnilo u prosjeku 70 minuta, a jedan let je otkazan. Vlasti su izdale žuto upozorenje na grmljavinu za istočnu Austriju, uključujući Beč, uz mogućnost još oluja, jakih vjetrova, jake kiše i grada.