Svijet

"Ukrajina je poslala 120.000 vojnika na našu granicu" Lukašenko zagrmio i zaprijetio: Ako pokušaju da pređu...

Autor Jana Desovski

Lukašenko tvrdi da su Ukrajinci poslali 120.000 vojnika na granicu sa Bjelorusijom.

Izvor: Alexander KAZAKOV / AFP / Profimedia

Predsednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je Ukrajina rasporedila više od 120.000 vojnika duž granice sa Bjelorusijom i da je Minsk rasporedio skoro trećinu svojih oružanih snaga duž cijele granice, javila je državna agencija Belta.

On nije precizirao tačan broj raspoređenih vojnika. Prema podacima Međunarodnog instituta za strateške studije iz 2022. godine, bjeloruska profesionalna vojska ima oko 48.000 vojnika i oko 12.000 pripadnika državne granične službe.

"Gledajući njihovu agresivnu politiku, tamo smo rasporedili našu vojsku i postavili ih na određene tačke duž cijele granice. U slučaju rata, oni bi bili odbrana", rekao je Lukašenko u intervjuu za rusku državnu televiziju, prenijela je agencija Belta.  

Kijev je u subotu saopštio da nije primijetio nikakve znake gomilanja beloruskih trupa na granici. Bjeloruski ministar odbrane Viktor Hrenin izjavio je u petak da postoje velike šanse za oružanu provokaciju iz susedne Ukrajine i da situacija na njihovoj zajedničkoj granici "ostaje napeta".

Lukašenko je rekao da je granica između Bjelorusije i Ukrajine "minirana kao nikada ranije" i da će ukrajinske trupe pretrpjeti ogromne gubitke ako pokušaju da pređu granicu.