Svijet

PUTINOV NAJVEĆI SAVEZNIK ZVECKA ORUŽJEM! Šok izjava Lukašenka uzdrmala SVE: "ISKANDERI su spremni, granica je MINIRANA"

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je u intervjuu za TV kanal Rusija 1 da ukrajinski dronovi stalno narušavaju jugoistočnu granicu Belorusije.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko sastao se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na marginama neformalnog samita Zajednice nezavisnih država (ZND) u Državnom ruskom muzeju u Sankt Peterburgu, Rusija.
Izvor: Profimedia/SPUTNIK

"Oštro smo reagovali jer nam je već dosta, oni stalno narušavaju jugoistočni dio naše granice, upozoravali smo ih, naravno, naša PVO to vidi, mi smo obarali ciljeve, ali ovo je već invazija na našu teritoriju", rekao je Lukašenko, komentarišući situaciju sa ukrajinskim bespilotnim letjelicama.

On je naglasio da je bio prinuđen da reaguje kako bi obezbedio granice Belorusije.

"Granica je minirana kao nikada do sada", rekao je on u intervjuu za TV kanal Rusija 1.

Prema njegovim riječima, Kijev je na granici stacionirao 120 hiljada vojnika. Kao odgovor na ovo, Minsk je rasporedio svoje snage duž cijele granice. Kako je Lukašenko primetio, prelazak preko njega imaće velike gubitke.

Lukašenko je ranije saopštio da su 9. avgusta ukrajinske, vjerovatno jurišne bespilotne letjelice oborene iznad teritorije Bjelorusije, a drugi dio su uništile ruske snage iznad teritorije Ruske federacije.

Lukašenko je ovo nazvao provokacijom, napominjući da "svaka provokacija neće ostati bez odgovora". Ministar odbrane Bjelorusije Viktor Hrenjin rekao je da je Lukašenko dao instrukcije da se pojača grupisanje trupa na taktičkim pravcima Gomelj i Mozir na jugu republike, gde se graniči sa Ukrajinom.

Govoreći o ruskim raketnim sistemima Iskander koji su stacionirani u republici, Lukašenko je rekao da su oni spremni da izvedu udare taktičkim nuklearnim oružjem i opremljeni su raketama sa nuklearnim bojevim glavama.

Ranije ove nedelje, Lukašenko je rekao da će više od 20 brigada i bataljonskih grupa biti raspoređeno na granici sa Ukrajinom kako bi se sprečio mogući proboj.

U junu su bjeloruske vlasti, na pozadini intenziviranja ukrajinske vojske, ojačale južnu granicu republike. Nakon toga, Lukašenko je izjavio da je Kijev povukao svoju vojsku i sa svoje strane naredio da se bjeloruske trupe na južnim granicama vrate u mjesta njihovog stalnog razmještanja.