Svijet

Ukrajina izvela ono što Rusija pokušava dvije i po godine: Invazija na Kursk promijenila stanje na frontu

Autor Aleksandar Blagić

Ukrajinski komandanti kockali su se akcijom u Kurskoj oblasti, ali se na kraju rizik isplatio.

Izvor: Printscreen

Otkad je ukrajinska vojska izvela napad u Kurskoj oblasti koja se nalazi unutar Ruske Federacije, vojni i politički analitičari smatraju da je ta akcija bila "veliko kockanje" komandanata koje se na kraju isplatilo, piše "Asošijeted Pres". U prvim satima operacije, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se nije oglašavao, a onda je odlučio da prekine medijsku tišinu kako bi saopštio rezultat riskantne akcije sa vrlo ograničenim resursima.

Mnogi vojni i politički analitičari pitaju se samo jednu stvar - Da li će Ukrajina nastaviti da se probija u Kursku ili će se povući? Ono što je svakako jasno da je ova operacija Ukrajine značajno promijenila stanje na frontu.

Da bi Ukrajina zauzela Kursk, Kijev je morao da povuče nekoliko bataljona iz više brigada sa prvih linija fronta. Jedan ukrajinski komandant je ukratko objasnio taktiku "širenja fronta".

"Širenje fronta za nas je isto širenje fronta i za neprijatelja. Mi smo se za ovu operaciju detaljno pripremili. Rusi uopšte nisu ovo očekivali", izjavio je komandant 14. puka.

Kako je ofanziva u Kursku ušla u drugu nedjelju, ukrajinska vojska je nastavila da vrši pritisak u smjeru ka ruskom gradu Sudža. Na satelitskim snimcima vide se nepregledne kolone uništenih ruskih tenkova i oklopnih vozila.

Prema procjenama analitičara, tamo se trenutno nalazi između 5.000 i 12.000 vojnika. Kada je ukrajinska vojska uspostavila kontrolu nad većim djelom Kurska, Kijev je saopštio da je Ukrajina zauzela teritoriju koliku je Rusija u Ukrajini zauzela za dvije i po godine.

Na stotine ruskih zatvorenika su odvedeni iz Kurska u Ukrajinu. Sumnja se da će biti korišćeni kao argument za razmjenu ratnih zarobljenika u nekim narednim pregovorima zaraćenih strana.