Svijet

Njemačka prekida dalju pomoć Ukrajini: Šolc "zavrnuo" dotok novca

Autor Miloš Škrbić

Taj novac mora da se uštedi, ali se, kako navode mediji, ne zna gdje tačno.

Izvor: Profimedia

Plan budžeta Njemačke ne predviđa dodatna finansijska sredstva za pomoć Ukrajini, piše nedjeljno izdanje "Frankfurter Algemajne". Sve što je do sada odobreno biće dostavljeno Kijevu, ali dodatni zahtjevi Ministarstva odbrane Ukrajine, po nalogu kancelara Olafa Šolca neće više biti odobravani. List, na osnovu dokumenata i mejlova, kao i diskusija u više institucija njemačke vlade i u Bundestagu, saznaje da je ministar finansija Kristijan Lindner 5. avgusta u pismu svom kolegi u vladi, ministru odbrane Borisu Pistorijusu prenio odgovarajući zahtjev.

U njemu se navodi da se „nove mjere” mogu preduzeti samo ako je „finansiranje obezbjeđeno” u budžetskim planovima za ovu i naredne godine. Istovremeno se ističe da se mora osigurati poštovanje gornjih granica.

Za tekuću godinu već su planirana sredstva za Ukrajinu u iznosu od oko osam milijardi eura. Planirani maksimalni limit za sljedeću godinu je četiri milijarde eura i očigledno je već prebukiran.

Kako navodi list, potvrda o tome stigla je iz Odbora za budžet njemačkog Bundestaga.

Stručnjak za budžet vladajuće Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) Andreas Švarc, koji je odgovoran za politiku odbrane, rekao je za "Frankfurter Algemajne" da se u ovom trenutku za Ukrajinu „ne izdaju nove porudžbine“ jer se one više ne finansiraju. Ograničenje pomoći Ukrajini potvrdio je i političar Hrišćansko demokratske unije (CDU) Ingo Gedehens.

"Iz dana u dan Olaf Šolc i njegova semafor koalicija zamrzava finansijsku, a time i vojnu podršku Ukrajini", naglasio je.

Njemačko Ministarstvo odbrane i Ministarstvo finansija prvobitno nisu željeli da komentarišu izvještaj medija. Krugovi u Ministarstvu finansija saopštili su da će, u principu, „sve odluke o podršci Ukrajini biti donete u bliskoj saradnji sa kancelarom“.

Njemačka vlada radi „posebno sa državama G7 i EU na otvaranju kratkoročnog instrumenta finansiranja Ukrajine vrijednog 50 milijardi dolara korišćenjem zamrznute ruske imovine. Bilateralna njemačka pomoć ostaje na najvišem nivou, ali se oslanja na efikasnost ovog instrumenta“, kažu iz Ministarstva.

Koalicioni partner u njemačkoj vladi dogovorili su izmene nacrta budžeta za 2025. godinu.

Neke sporne tačke su riješene, ali i dalje ostaje finansijski jaz od dvanaest milijardi eura. Taj novac mora da se uštedi, ali se, kako navode mediji, ne zna gdje tačno.