Svijet

"MUNICIJA VEĆ ISPORUČENA" Ukrajinski vojnici zarobljeni u Kurskoj oblasti otkrili plan Kijeva? STIŽE NAJVEĆA DRAMA

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Oružane snage Ukrajine prema tvrdnjama Moskve planiraju da napadnu nuklearne elektrane Kursk i Zaporožje municijom koja sadrži radioaktivne supstance!

Izvor: Aris MESSINIS / AFP / Profimedia

Informaciju o navodnom napadu Oružanih snaga Ukrajine na nuklearne elektrane u Energodaru i Kurčatovu potvrdio je za agenciju RIA izvor iz ruskih bezbjednosnih službi.

Meta su skladišta istrošenog nuklearnog goriva. Ukrajina za napade planira da upotrijebi bojeve glave punjene radioaktivnim materijalom - navodi izvor RIA i tvrdi da je municija već isporučena u grad Žovti Vodi u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Moskva navodi da su informacije da se sprema napad na nuklearnu elektranu u Kurčatovu dobijeni od pripadnika Oružanih snaga Ukrajine koji su zarobljeni nakon upada u Kursku oblast pre nekoliko dana.

Na osnovu rezultata ispitivanja ratnih zarobljenika Oružanih snaga Ukrajine iz 82. brigade došli smo do informacija da rukovodstvo Ukrajine planira napad na nuklearna postrojenja Ruske Federacije. Namjera Kijeva je da se napadnu nuklearna postrojenja u Kursku i Zaporožju - navela je Anastasija Rubljovskaja iz vojno-civilne uprave Harkovske oblasti.

Ruski vojni dopisnik Marat Hajrulin, pozivajući se na svoje izvore, takođe navodi da se Oružane snage Ukrajine spremaju da upotrebe takozvanu prljavu nuklearnu bombu i napadnu skladišta istrošenog nuklearnog goriva. Hajlurin je naglasio da iza svega stoji "agonija kijevskog režima" i pozvao da se infromacije shvate ozbiljno.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine zvanično je demantovalo navode ruskih medija o navodnim planovima Kijeva da upotrijebi takozvane prljave bombe i napadne nuklearne elektrane.

Vidimo još jedan porast sumanute ruske propagande o navodnim planovima Ukrajine da upotrebi prljave bombe ili napadne nuklearne elektrane. Zvanično odbacujemo te lažne izvještaje. Ukrajina nema ni namjeru ni mogućnost da počini takve akcije. Rusija mora da prestane da širi opasne laži - rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Georgij Tihi.

Ukrajina je 6. avgusta, podsjetimo, započela ofanzivu u ruskoj Kurskoj oblasti i trenutno kontroliše više od 1000 kvadratnih kilometara i 82 naselja. Šef administracije Kurčatova Igor Korpunkov izjavio je nakon početka ofanzive da su ukrajinske trupe udaljene samo "nekoliko desetina kilometara" od nuklearne elektrane Kursk. Nuklearku u Zaporožju, najveću u Evropi, ruske trupe su zauzele na početku invazije na Ukrajinu.

Nuklearni fizičar Andrej Ožarovski, podsetimo, ocenio je do kakvih bi posledica mogli da dovedu napadi na nuklearne elektrane Kursk i Zaporožje.