Svijet

IZRAEL POSLAO HAMASU NEMOGUĆ ZAHTJEV! Spremno primirje za rat na Bliskom istoku, oglasio se i Bajden

Autor Aleksandar Blagić

Američki zvaničnik rekao je da se priprema mirovni plan između Izraela i Hamasa.

Izvor: Profimedia

Rat Izraela i Hamasa traje od 5. oktobra 2023. godine kada je iz Pojasa Gaze u ranim jutarnjim časovima ispaljeno 5.000 raketa i prema riječima američkog zvaničnika koji je želeo da ostane anoniman, priprema se mirovni plan koji će okončati desetomjesečni vojni sukob na Bliskom istoku, piše "Asošijeted Pres". U tom sporazumu nalazi se i detaljan plan razmjene zatvorenika.

Plan je osmišljen u Kataru, a mogao bi da se implementira već naredne nedelje u Egiptu u Kairu. Izrael je pozdravio predlog medijatora (Katar, Egipat i Sjedinjene Američke Države), ali smatra da Hamas u svom saopštenju ne djeluje previše "entuzijastično" u vezi obustave sukoba, naročito oko oslobađanja izraelskih taoca.

"Bliži smo nego ikad primirju. I dalje smo daleko, ali nešto se dešava", rekao je američki predsjednik Džozef Bajden.

Hamas je dosadašnje predloge Izraela odbacivao. Glavni razlog zbog kojeg Hamas nije želio da prihvati nijednu ideju Izraela je zbog predloga da izraelska vojska bude stalno prisutna duž granice Gaze sa Egiptom kako bi mogla da provjeri svakog Palestinca koji ide kući ne bi li pronašli pripadnike Hamasa.

"Visoki zvaničnici naših vlada sastaće se prije kraja naredne nedelje u Kairu kako bi zaključili sve odredbe sporazuma", stoji u zajedničkom saopštenju zemalja medijatora.