Svijet

"DRUGA EKSPLOZIJA PO JAČINI POSLE NUKLEARNE" Rusi bacili monstruoznu bombu, nema više milosti

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Rusija je obučila svoju mornaricu da gađa lokacije duboko u Evropi sa nuklearnim projektilima ako dođe do sukoba sa NATO!

Izvor: X/@DefenceU/Printscreen

Mapa navodnih ciljeva, koja je prema navodima Fajnenšel tajmsa prezentovana ruskim oficirima prije invazije na Ukrajinu, podrazumeva i ciljeve u sjeverozapadnoj Engleskoj.

Vijest dolazi u trenutku kad raste kontroverza u vezi sa oružjem koje je Moskva koristila tokom sukoba u Ukrajini - uključujući i termobaričnu bombu koja navodno proizvodi eksploziju koja je druga po jačini posle nuklearne bombe.

Moskva je nedavno saopštila da je upotrijebila termobaričnu bombu iliti vakuum bombu protiv ukrajinskih snaga nakon napada na Kursku oblast. Ekstra vruća eksplozija projektila čini da ljudska tela jednostavno ispare dok ljude koji su udaljeni može ubiti tako što će im pluća eksplodirati.

Termobaričke bombe su konvencionalno oružje prema tome što ih ne vode sateliti i mogu se lansirati kao raketa ili kao bomba bačena iz aviona.

- Rusi konačno donose svoju najjaču vatrenu moć ubacivanjem moćnih klizećih bombi na ukrajinske trupe - navodi Forbs.

Klizne bombe su bojeve glave na daljinsko upravljanje koje mogu da lete ka ciljevima na velikim udaljenostima. Imaju domet od 50 kiilometara i više od nekoliko stotina kilograma eksploziva. Klizne bombe mogu biti teške čak tri tone! Nisu, međutim, toliko precizne tako da predstavljaju ozbiljnu opasnost za civile.

- Nema riječi da se opiše posledica napada kliznom bombom. Dođete i vidite ljude koji leže rastrgani - rekao je šef ukrajinske policije za BBC.

Moskva je takođe kritikovana zbog upotrebe kasetne municije na bojnom polju i to posebno bombi RBK-500 koji sadrže više od 80 "bombleta" od kojih je svaka veličine ručne bombe. Svako punjenje može da ubije pešadiju i da probije oklopna vozila.

Vjeruje se da su termobarične bombe korišćene u Avganistanu i na različitim lokacijama na Bliskom istoku, uključujući građanski rat u Siriji, ali i u terorističkom napadu na Baliju.

Klizne bombe su osmišljene tokom Prvog svjetskog rata, međutim, nisu počele da se koriste sve do Drugog svjetskog rata. Korišćeni su tokom rata u Vijetnamu kad su SAD bacile 413.130 tona kasetne municije. Takođe su ih koristile britanske oružane snage u Foklandskom ratu.

Međunarodno pravo ne zabranjuje upotrebu termobarične municije protiv vojnih ciljeva i svi prethodni pokušaji da se reguliše i ograniči oružje su propali.

Međutim, gađanje civila oružjem, protivno je međunarodnom pravu.

- Pravni status klizećih bombi je manje jasan pa su ruski piloti nekažnjeno nanijeli tu pošast - ​​navodi Ekonomist.