Svijet

PUTIN NAREDIO: VOJSKA IZ UKRAJINE IDE U KURSK!

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Rusija je iz Donjecka preusmjerila nekoliko hiljada vojnika da bi se suprotstavila ofanzivi na Kursk, kažu američki zvaničnici.

Izvor: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Zapadni vojni analitičari sada rade na utvrđivanju preciznog broja trupa koje Rusija povlači iz Ukrajine. Nema podataka da li je u pitanju bataljon ili brigada. Izvori kažu da je više jedinica, sastavljenih od najmanje 1.000 vojnika, prebačeno u region Kursk, odakle je Ukrajina lansirala operacija prošle nedelje.

„Očigledno nam je da Putin i ruska vojska preusmjeravaju neke resurse, neke jedinice, ka Kurskoj oblasti da bi se tobože suprotstavili onome što Ukrajinci rade“, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi za CNN.

Kirbi je naglasio da presumjeravanje djela vojske iz Ukrajine „ne znači da je Putin odustao od vojnih operacija u sjeveroistočnom dijelu te zemlje ili čak dole ka jugu, ka mjestima kao što je Zaporožje“

„I dalje postoje aktivne borbe na tom frontu", rekao je Kirbi.

Ukrajinski prodor na rusku teritoriju impesionirao je američke zvaničnike, posebno način na koji je ukrajinska vojska uspjela da zadrži sve detalje u tajnosti. Zapad na ukrajinski "desant na Kursk" gleda kao na poniženje za Vladimira Putina, a sada se analizira da li bi to moglo da ima značajniji strateški uticaj na bojnom polju.


Ukrajina kaže da je zauzela preko 1.000 kvadratnih kilometara ruske teritorije od početka svog iznenadnog napada, protjeravši desetine hiljada Rusa da napuste svoje domove. Zajednička ocena i američkih i evropskih stručnjaka je da je glavni cilj operacije stvaranje „strateških dilema“ za Putina.

Ali, ne smije se zaboraviti da Rusija ima stotine hiljada vojnika na liniji fronta u Ukrajini, tako da preusmjeravanje nekoliko hiljada možda neće imati veliki uticaj u kratkom roku, smatraju zapadni zvaničnici. Rusija umjesto toga pojačava odbranu Kurska prvenstveno neobučenim regrutima dovedenim iz drugih krajeva Rusije.


"Pored trupa koje su premeštene iz unutrašnjosti Ukrajine, Rusija je takođe poslala osoblje iz Lenjingradskog vojnog okruga i Kalinjingrada, da pomognu u odbrani Kurska", rekao je jedan od visokih američkih zvaničnika.

S druge strane, pomalo je skrajnuta činjenica da je Ukrajina time što je poslala neke od svojih iskusnijih snaga u Kursk, stvorila slabosti duž sopstvenih linija fronta.

„Ukrajina ne smije sebi da priušti da izgubi te trupe koje su sada u Kursku. A njihovo skretanje sa prve linije fronta stvara mogućnosti za Rusiju da iskoristi prednost i probije se“, rekao je neimenovani zvaničnik o operaciji Kursk.

Ukrajina tvrdi da kontroliše ukupno 82 naselja u Kurskoj oblasti. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u četvrtak da su njene snage ponovo zauzele selo u regionu Kursk nakon što ga je zauzela Ukrajina u svom prekograničnom upadu.