Svijet

PUTIN U ŠOKU: Ukrajinski vojnici usred Rusije postavili vojni komandni centar, jurišaju ka ključnoj tački

Autor Nevena Davidović

Ukrajinske trupe postavile su vojni komandni centar u osvojenom gradu Sudža, tvrdi vrhovni komandant Sirski.

Izvor: Profimedia/TASS/Sergey Bobylev

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski saopštio je juče da su ukrajinske snage zauzele grad Sudža u Kurskoj oblasti. To je najveći ruski grad koji su Ukrajinci do sada osvojili. Prije rata je imala oko 5.000 stanovnika. Prekjuče je jedan ukrajinski novinski kanal objavio snimak na kojem se vidi kako vojnici skidaju ruske zastave sa zgrade gradske uprave, uzvikujući "slava Ukrajini, slava herojima".

Sudža se nalazi otprilike 105 kilometara jugozapadno od grada Kurska; nalazi se pored ruskog gasnog terminala, ključne tačke za evropsku snabdevanje ruskim gasom, preko Ukrajine.

"Postavili smo vojni komandni centar"

Komandant ukrajinske vojske Aleksandar Sirski rekao je da su ukrajinske trupe od početka napada na rusku teritoriju napredovale 35 kilometara i zauzele 82 naselja i 1.150 kvadratnih kilometara teritorije. On je dodao da je u Sudži uspostavljena vojna komanda "za održavanje reda i mira i zadovoljavanje prioritetnih potreba stanovništva na okupiranoj teritoriji".

Zbog ukrajinskog napada, desetine hiljada Rusa evakuisano je iz pograničnih gradova. Ukrajinske snage su u srijedu gađale četiri ruska aerodroma dronovima. Izvor iz ukrajinske službe bezbjednosti rekao je za CNN da su napadnute baze u jugozapadnim regionima Kursk i Voronjež i Nižnji Novgorod, istočno od Moskve.

"Putin je u apsolutnom šoku"

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je uništilo 117 dronova i četiri taktičke rakete iznad Kurska i susjednih regiona. Ovaj ukrajinski napad predstavlja značajnu promjenu u taktici Kijeva. To je ujedno i prvi ulazak stranih snaga na rusku teritoriju od Drugog svjetskog rata.

"Ruski predsjednik Vladimir Putin je u apsolutnom šoku nakon upada ukrajinskih snaga u Kursk", rekao je bivši ruski premijer i Putinov kritičar za BBC.

Mihail Kasjanov kaže da je ovo ozbiljan psihološki udarac za Putina. Kasjanov je bio premijer Rusije između 2000. i 2004. godine, dok je Putin bio predsjednik, a sada vodi opozicionu Narodnu slobodu iz Letonije.

Rusija je povukla rezerve sa ključnih ratišta u Ukrajini i Krimu kako bi zaustavila ukrajinsko napredovanje na svojoj teritoriji. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da je ponovo zauzelo, odnosno povratilo kontrolu nad naseljem u Kurskoj oblasti.