Svijet

Objavljena mapa gradova koje je zauzela ukrajinska vojska! Evo šta je bilo rusko, a sada je pod kontrolom Kijeva

Autor Jana Desovski

Objavljena je mapa gradova koje je zauzela ukrajinska vojska.

Izvor: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

Kijev je saopštio da su njegove snage preuzele kontrolu nad desetinama gradova u regionu Kursk otkako su prošle nedelje u utorak upali preko ruske granice. Hiljade ukrajinskih vojnika probile su rusku granicu u ranim satima 6. avgusta u zapadni region Kursk.

Ruske snage do sada nisu uspjele da ih protjeraju iz Kurska posle više od nedelju dana intenzivnih borbi. Prema ukrajinskim izvorima, pod kontrolom Kijeva su gradovi Sudža, Ljubimovka, Gončarovka, Lebedevka, Zaolešenka, Kurilovka i Plehovo.

Ukrajinska državna televizija je u srijedu emitovala prilog u kojem se vidi kako ukrajinski vojnici skidaju rusku zastavu sa zvanične zgrade u gradu Sudža u ruskoj oblasti Kursk. Na snimku, za koji je državna televizija saopštila da je snimljen u sredu, vidi se trospratna zgrada u pograničnom gradu Sudža i trojica ukrajinskih vojnika kako uzimaju i skidaju rusku zastavu uzvikujući "Slava Ukrajini".

Dopisnica državne televizije u tom gradu rekla je da ukrajinske snage imaju punu kontrolu nad Sudžom, ključnim čvorištem za pretovar gasa, prenosi Rojters. Na snimku se vidjela i kolona izgorelih ruskih vozila na ulazu u Sudžu. Takođe je pokazao prazne ulice sa prodavnicama i službenim zgradama neoštećene. Sudža je dom gasovoda koji nastavlja da transportuje ruski prirodni gas u Evropu uprkos tekućim neprijateljstvima Rusije i Ukrajine. S druge strane, Čečeni tvrde da se oko Sudže i dalje vode borbe.

"Neprijatelj je svuda okolo i u nekim djelovima grada. Tamo se svakodnevno dešavaju aktivni sukobi", rekao je ruskim državnim medijima general-major Apti Alaudinov, komandant čečenskih specijalnih snaga Ahmat. "Neprijatelj ne može da preuzme potpunu kontrolu nad Sudžom, jer je, u stvari, nema", dodao je on.

Kurska oblast pokriva malo manje od 30.000 kvadratnih kilometara. Regionalne vlasti Rusije tvrdile su 12. avgusta da je Ukrajina u kontroli nad 28 naselja u Kurskoj oblasti i tvrdile su da je prodor bio dubok do 12 kilometara duž 40-kilometarskog fronta. Ukrajinski vrhovni komandant Oleksandr Sirski rekao je 13. avgusta da su ukrajinske oružane snage napredovale tri kilometra i preuzele kontrolu nad dodatnih 40 kvadratnih kilometara ruske teritorije. Ukrajinski predsjednik Zelenski je rekao da je “stalno u kontaktu” sa Sirskim o situaciji u Kursku.

Ukrajina
Izvor: Youtube/ ТСН

"Uprkos teškim, intenzivnim borbama, napredak naših snaga u Kurskoj oblasti se nastavlja", rekao je Zelenski. "Humanitarna rešenja za ove teritorije" se uspostavljaju, dodao je Zelenski. Portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Georgi Tihi rekao je novinarima 13. avgusta da "za razliku od Rusije, Ukrajina ne teži osvajanju teritorije", već želi "zaštititi živote našeg naroda." Ukrajinski prodor u rusku Kursku oblast ima za cilj da spriječi Moskvu da šalje dodatna pojačanja na frontu u Donbasu i zaustavi ruske prekogranične udare, rekao je Tihi.

"Od početka ovog ljeta, ukrajinska oblast Sumi bila je meta više od 2.000 udara višestrukih raketnih sistema, minobacača, bespilotnih letjelica, 255 bombi na navođenje i više od stotinu raketa, lansiranih iz Kurske oblasti", rekao je Tihi. Kako je rekao, "Ukrajina nema dovoljno sposobnosti da izvede udare na velike udaljenosti sa oružjem koje ima kako bi se zaštitila od ovog terora".