Svijet

Opasan virus stigao u Evropu! Infekcija može da bude smrtonosna, ovo su simptomi

Autor Jana Desovski

Majmunske boginje su stigle u Evropu.

Izvor: Profimedia

Švedska agencija za javno zdravlje zabilježila je prvi slučaj majmunskih boginja izvan afričkog kontinenta. Osoba se zarazila tokom boravka u oblasti Afrike gdje je trenutno velika epidemija ove bolesti.

Vijest dolazi samo nekoliko sati nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila da je izbijanje mipoksa u djelovima Afrike sada vanredna situacija za javno zdravlje od međunarodnog značaja.

Globalna vanredna situacija

Najmanje 450 ljudi umrlo je tokom početne epidemije u Demokratskoj Republici Kongo. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je juče, drugi put u dvije godine, globalnu vanrednu situaciju po javno zdravlje zbog širenja virusa mpoks, ranije poznatog kao majmunske boginje.

Nakon izbijanja epidemije u Demokratskoj Republici Kongo, zaraza se proširila na susjedne zemlje, prenosi Rojters.

Ovaj virus se može širiti kroz bliske međuljudske kontakte i najčešće se manifestuje blagim simptomima, ali u retkim slučajevima infekcija može biti smrtonosna sa simptomima sličnim gripu i gnojnim lezijama na tijelu. Proglašenje epidemije i vanredne situacije u oblasti javnog zdravlja od međunarodnog značaja može ubrzati istraživanje, finansiranje i međunarodne mjere institucija javnog zdravlja i njihovu saradnju u suzbijanje bolesti.

Čitave porodice ostale razdvojene

"Jasno je da je koordinirani međunarodni odgovor ključan za zaustavljanje ovih epidemija i spašavanje života", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

Zdravstvena agencija Afričke unije takođe je proglasila vanrednu situaciju na cijelom afričkom kontinentu zbog širenja virusa mpoks, potvrdio je juče generalni direktor Afričkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti Žan Kaseja.