TAJFUN U JAPANU

Otkazani letovi, stiže tajfun! Suspendovan i željeznički saobraćaj, ljudi preplašeni

Autor Jana Desovski

Letovi u Japanu su otkazani zbog opasnosti od tajfuna.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić

Očekuje se da će tajfun Ampil sjutra, u petak, pogoditi Japan, pa se danas otkazuju letovi i suspenduje željeznički saobraćaj. Tajfun Ampil jača na Pacifiku i bilježi brzinu vjetra od 140 kilometara na sat, pokazuju najnoviji podaci Zajedničkog centra za upozorenje na tajfune (JTWC), prenosi Si-En-En (CNN).

Japanska željeznica i aerodromi otkazuju polaske i letove dok se zemlji približava tajfun Ampil koji će, kako se očekuje, pogoditi Japan u petak. Pretpostavlja se da će dodatno ojačati u narednih 36 sati, a kada bude stigao do Japana mogao bi da dobije snagu ekvivalentnu uraganu treće kategorije.

Dvije velike avio-kompanije, Džepen Erlajnz i Ol Nipon Ervejz, otkazale su ukupno oko 500 letova na aerodromima Haneda i Narita, javio je japanski javni servis NHK. Šest linija na mreži brzih vozova takođe suspenduju saobraćaj između određenih destinacija i upozoravaju na velike poremećaje, uključujući liniju Tokaido koja povezuje Tokio i Osaku.

Očekuje se da centar tajfuna neće snažno pogoditi Japan i da će samo okrznuti obalu, ali ako se njegov pravac promijeni mogao bi donijeti mnogo veće posledice, upozorili su meteorolozi. Očekuje se da će do subote ujutru tajfun oslabiti.