Svijet

Njujork dobija najčudniji bazen u obliku krsta: Biće postavljen na rijeci i svaki krak će imati drugačiji program

Autor Miloš Škrbić

Sistem filtracije bazena, za koji se očekuje da čisti više od milion galona rečne vode dnevno bez upotrebe hemikalija ili aditiva, prema saopštenju za javnost projekta, proći će dva kruga testiranja.

Izvor: MONDO / Marko Čavić

Skoro deceniju i po, Njujorčani su čekali dolazak samofiltrirajućeg bazena u obliku krsta koji pluta u gradskoj Istočnoj rijeci nakon što je predlog delimično finansiran od strane građana i na kraju odobren od strane grada.

Sada futuristički dizajn ima zvaničnu lokaciju. Prošle nedelje, guvernerka Keti Hočul i gradonačelnik Njujorka Erik Adams najavili su da će ljetnji objekat, nazvan "+ POOL", biti izgrađen na Pieru 35, u blizini Lover East Side na Menhetnu - iako će plivači možda morati da sačekaju leto 2026. na dan otvaranja, javlja CNN.

Sistem filtracije bazena, za koji se očekuje da čisti više od milion galona riječne vode dnevno bez upotrebe hemikalija ili aditiva, prema saopštenju za javnost projekta, proći će dva kruga testiranja. Prvi će početi ovog mjeseca na plutajućoj barži u vodama blizu pristaništa 35, a sledeće godine biće izgrađen dio otvorenog bazena za sprovođenje završnih testova.

Prošlog januara, guverner Hočul najavio je veliki napredak za projekat kroz 16 miliona dolara zajedničkog gradskog i državnog finansiranja, što je dio državne inicijative od 150 miliona dolara. Gradonačelnik Adams je u izjavi za štampu rekao da će "+ POOL" pomoći da se proširi „jednak pristup plivanju za sve Njujorčane, posebno našu djecu“.

Grad sa više od 8,3 miliona ljudi održava samo oko 50 javnih bazena dovoljno dubokih za kupanje, prema podacima Gradskog vijeća Njujorka iz 2022. godine.

Kada bude izgrađen, bazen u obliku krsta od 9.000 kvadratnih stopa će moći da primi do 300 plivača istovremeno i može se podijeliti u četiri dijela za aktivnosti kao što su plivanje djece, odležavanje, krugovi i sport. Dizajn se takođe može konfigurisati po dužini da ponudi staze olimpijske veličine, ili četiri „kraka“ krsta mogu biti spojene u jedan veliki bazen.

Slojevi „filtracionih membrana“ ne samo da će vodu učiniti bezbjednom za plivanje, već će očistiti i okolnu rijeku.

Iako bi Njujorčani trebalo da vide kako se bazen formira kod Pier-a 35 kako se testiranje završi sledeće godine, tačan vremenski okvir za njegov završetak tek treba da bude objavljen. Pomažući u filtriranju istorijski zagađene rijeke, organizatori se nadaju da će projekat ponuditi „nove okvire“ za grad da iskoristi svoje rijeke na kreativan način.