Svijet

RUSIJA OSUDILA BALERINU ZA IZDAJU! Donirala 51 dolara ukrajinskoj vojsci, pa dobila 12 godina zatvora

Autor Aleksandra Virijević

Balerina Ksenija Karelin osuđena je na kaznu od 12 godina zatvora.

Izvor: inside edition / youtube / printscreen

Ruski sud osudio je balerinu Kseniju Karelinu na 12 godina zatvora zbog izdaje, nakon što je donirala 51 dolar humanitarnoj organizaciji koja podržava Ukrajinu, prenosi BBC.

Karelina, koja ima američko i rusko državljanstvo, prošle nedelje se izjasnila kao kriva nakon suđenja koje je održano iza zatvorenih vrata. Ona je živjela u Los Anđelesu i postala američka državljanka 2021. godine. Uhapšena je tokom porodične posjete u januaru prošle godine u Jekaterinburgu, oko 1.600 kilometara istočno od Moskve.

Tužilaštvo je zahtjevalo kaznu zatvora od 15 godina. Sud u Jekaterinburgu je proglasio Karelinu krivom za veleizdaju i osudio je na zatvorsku kaznu u koloniji opšteg režima - u pitanju je zatvor koji ima srednji nivo restrikcija u poređenju sa drugim.

Karelinu je ruska bezbjednosna služba FSB optužila za prikupljanje novca za ukrajinsku organizaciju koja obezbjeđuje oružje ukrajinskoj vojsci. Humanitarna organizacija Razom je izjavila da je "zgrožena" viješću o hapšenju amaterske balerine. Njeno suđenje je počelo u junu u istom sudu gdje je suđen i Evan Gerškovič, novinar Wall Street Journala, koji je bio zatvoren zbog špijunaže, ali je oslobođen ranije ovog mjeseca u okviru velike razmjene zatvorenika sa SAD i drugim zemljama.

Njen dječko, bokser Kris van Hirden, izjavio je prošle nedelje da je suđenje bilo uznemirujuće i stresno.

"Nisam mogao da zamislim kako je njoj u takvoj situaciji, niti da stavim sebe u njenu poziciju i zamislim kroz šta prolazi", rekao je on.