Svijet

Vanredno stanje u svijetu zbog opasnog virusa: Hitno se oglasio SZO, na hiljade zaraženih u Africi

Autor Aleksandar Blagić

SZO je izdao upozorenje za novi opasni virus iz Afrike.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Svetska zdravstvena organizacija (World Health Organisation) saopštila je da je proglašena vanredna situacija zbog opasnog virusa "mpox" (majmunske boginje) koji je izbio u Demokratskoj republici Kongo, javlja "Dojče Vele". Navodi se da postoji par varijanta vakcina.

SZO je saopštio da je od početka godine potvrđeno 13.700 slučajeva od čega je 450 osoba preminulo u DR Kongo. Virus se proširio i na druge države poput Burundija, Keniju, Ruandu i Centralnoafričku Republiku (CAR).

"Ovo je nešto što bi trebalo sve da nas zabrine... Potencijal za širenje je ogroman", rekao je direktor SZO Tedros Adhan Gebrejesus.

Prije dvije godine, SZO je proglasio opasnu situaciju na globalnom nivou za majmunske boginje zbog širenja na čak 70 zemalja u kojima se ovaj virus nije pojavljivao ranije. Uglavnom je zahvatao osobe homosek**alnog oprjedeljenja, a stopa smrtnosti manja je od jednog procenta.

Što se tiče Konga, skoro 70 odsto zaraženih su djeca mlađa od 15 godina. Stopa smrtnosti je ogromna - oko 85 odsto, prenosi "Asošijeted Pres".

"Najgori slučaj koji sam vidjela je beba od šest nedelja koja je 15 dana od rođenja dobila majmunske boginje. Mesec dana smo lečili bebu. Zarazila se jer je bolnica bila prepuna, roditelji deteta delili su sobu sa zaraženim osobama zbog preopterećenja kapaciteta zdravstvene ustanove", rekla je Žak Alonda, epidemiološkinja koja radi u Kongu.