Svijet

"Ovdje će napasti u roku od pet godina": Komadant otkrio koja bi bila prva ruska meta u Njemačkoj

Autor Ivana Vlajković

Njemački komadant je otkrio koju će metu Rusija napasti za pet godina.

Izvor: Marek M. Berezowski / AFP / Profimedia

Iako je u martu 2023. Njemačka počela da razvija prvu verziju "Njemačkog operativnog plana" - strateškog dokumenta koji sadrži uputstva za djelovanje u slučaju predstojećeg velikog sukoba, na primjer, ruskog napada na Sjevernoatlantski savez (NATO) - a njemačka javnost početkom 2024. godine počela da saznaje detalje ovog plana, kapetan bojnog broda i komandant regionalne komande Oružanih snaga SR Njemačke (Bundesver) u Hamburgu Mihael Gis (60), rekao je njemačkom listu "Welt am Sonntag" da Njemačka još uvijek nije svjesna opasnosti koje joj prijete spolja i da za "pet godina" mora da bude spremna da se odupre "spoljnoj vojnoj prijetnji".

"Ovo je veliki zadatak za politiku, ekonomiju i društvo Bundesvera. Njemačka je zbog svog geografskog položaja u Evropi mesto gdje se odvija marš, zemlja kroz koju jedinice NATO-a marširaju ka istočnom krilu", rekao je Gis.

On smatra da bi se Rusija u sukobu sa NATO prvo preselila u luku Bremerhafen na sjeverozapadu Njemačke, u kojoj američka vojska ima svoju luku. Kapetan njemačkog bojnog broda nazvao je Bremerhafen "eksklavom američke vojske", piše Jutarnji list.

"Jasno je da je ovo područje u planovima napada mogućih protivnika NATO-a. Na sreću, Njemačka ima nekoliko efikasnih morskih luka", dodao je.

Komandant je rekao da sjevernonemačka luka Hamburg ima mnogo toga da ponudi Bundesveru i da će biti dio planova NATO-a. Prema njegovim riječima njemačke države rade na svojim operativnim planovima.

"Državne komande u pojedinim državama planiraju neophodne mjere sa lokalnim ministarstvima i organima vlasti. Federalno ministarstvo odbrane i Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova koordiniraju cjelokupni rad. Operativni plan je "živi dokument" koji se stalno revidira i prilagođava.

Znamo da moramo da budemo u stanju da izdržimo konvencionalni ruski napad u roku od pet godina. Ovo je zahtjev koji nam je uputio generalni inspektor Bundesvera Karsten Breuer. Pretpostavljamo da bi Rusija mogla da testira NATO konvencionalnim naoružanjem za oko pet godina. Rusija već nekoliko godina sprovodi sajber napade, dezinformacije i sabotaže u okviru "hibridne" ratne faze protiv NATO", rekao je Gis.

Naglasio je da se spremnost NATO-a da brani svoju istočnu granicu ne može demonstrirati dvonedeljnim manevrom i dodao da će se život u srednjoj Evropi potpuno promijeniti u slučaju napada Rusije. Ukoliko dođe do sukoba, NATO će morati da prebaci 800.000 vojnika na istok, moraće da uspostavi novu transportnu mrežu zaštiti civilno stanovništvo, brine o izbjeglicama i pruži medicinsku negu ranjenim vojnicima i civilima.

Rekao je da je Njemačka od Izraela nabavila protivvazdušni odbrambeni sistem Arovs-3 i da će štititi potencijalno ranjivu luku Hamburg i dodao da će se sve njemačke luke verovatno suočiti sa hibridnim i drugim napadima.

"Naša ranjivost u Njemačkoj, kada je u pitanju kritična infrastruktura, jednostavno je još uvijek prevelika. Decenijama nismo previše razmišljali šta bi moglo da nam se desi ako je protivnik ozbiljan", rekao je Gis.

Naveo je da će u budućnosti biti vojnih i civilih vježbi tokom kojih će biti simuliran napad na luku Hamburg. Napomenuo je da vojska stalno traži kvalifikovane radnike i dodao da je oko 1.000 ljudi iz Hamburga na listi čekanja za ulazak u sistem domovinske bezbjednosti i da je to veoma pozitivno.

"Ne želimo i ne smijemo da podstičemo ratnu histeriju. Živimo u miru u Njemačkoj, imali smo Evropsko prvenstvo u fudbalu, imamo Olimpijske igre, idemo na odmor na Majorku. Sve je dobro i tako treba da ostane. Međutim, društvo u celini treba da uzme u obzir promenljivu pretnju Njemačkoj i Evropi", rekao je komandant bojnog broda Mihael Gis.