Svijet

Ukrajinci zarobili 100 ruskih vojnika u Kursku! Kijev gađa ruske aerodrome, situacija na ratištu napeta

Autor Aleksandra Virijević

Predsjednik Ukrajine, Vladimir Zelenski, oglasio se povodom situacije u Kurskoj oblasti.

Izvor: X/Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський/Youtube/NBC News/Russian Military

Glavni ukrajinski vojni komandant Aleksandar Sirsk saopštio je da su njihove snage zarobile 100 ruskih vojnika u Kursku. Na snimku postavljenom na Telegram nalogu ukrajinskog predsjednika, prikazano je kako Sirski obavještava Vladimira Zelenskog o novim informacijama o operaciji u Kursku, prenosi Skaj njuz.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je danas rekao kako nije zaboravio istočni front.

"Jutarnji izvještaj glavnokomandujućeg Sirskog o situaciji u svim važnijim pravcima, posebno u oblastima Toreck i Pokrovsk, kao i o operaciji u regionu Kursk. Ne zaboravljamo ni na trenutak naš istočni front. Naložio sam glavnokomandujućem da ojača ovaj pravac koristeći opremu i zalihe koje trenutno obezbjeđuju naši partneri. Napredujemo u Kurskoj oblasti, jedan do dva kilometra u raznim oblastima od početka dana. Zarobili smo više od 100 ruskih vojnika tokom ovog perioda. Zahvalan sam svima koji su uključeni", istakao je Zelenski.

Uništili smo ruski vojni bombarder

Ukrajinska vojska tvrdi da je uništila ruski borbeni avion iznad Kurska. Generalštab je saopštio da je avion Su-34, vrijedan oko 30 miliona dolara, uništen tokom borbene misije u ruskom pograničnom regionu tokom noći.

"Rad na eliminaciji okupatora, njihove opreme i kontinuirano se nastavlja“, navodi se u saopštenju.

Kijev gađa ruske aerodrome

Ukrajina je izvela do sada najveći napad dronom na četiri ruska vojna aerodroma, rekao je ukrajinski bezbjednosni izvor agenciji Rojters.

Prema izvoru, cilj napada je bio da se podrije sposobnost Rusije da koristi ratne avione za gađanje Ukrajine bombama.

Moskva povlači svoje trupe

Moskva povlači dio svojih trupa iz Ukrajine kao odgovor na napade na njenu teritoriju, prema američkim zvaničnicima koji su razgovarali za Vol strit džurnal. Zvaničnici su rekli da je nejasno koliko se trupa povlači i da Vašington još uvijek pokušava da shvati značaj tog poteza.

Čini se da se Rusija još uvek bori da odgovori na ukrajinsku invaziju, više od nedjelju dana nakon njenog početka. Moskva tvrdi da je počela da osujećuje ofanzivu na oblasti Kursk - ali je guverner susjednog Belgoroda u ranim jutarnjim satima proglasio regionalnu vanrednu situaciju, pozivajući se na nastavak ukrajinskih napada.