Svijet

Incident u nuklearnoj elektrani u Japanu! Iz Fukušime iscurilo 25 tona radioaktivne vode

U okviru nuklearne elektrane elektrane Fukušima došlo je do curenja radioaktivne vode.

Izvor: Profimedia

Značajno curenje od 25 tona radioaktivne vode otkriveno je unutar bazena za hlađenje potrošenog nuklearnog goriva u reaktorskoj jedinici 2 u nuklearnoj elektrani Fukušima I, koja pripada Tokijskoj elektroenergetskoj kompaniji (TEPCO) u gradu Okuma, Japan, izvijestila je u utorak Kineska medijska grupa (CMG).

Iz kompanije uvjeravaju javnost da nuklearno kontaminirana voda nije napustila zaštitnu zonu postrojenja i da sistem za hlađenje nuklearnog goriva i dalje funkcioniše, prenosi CGTN. Kako bi se utvrdila tačna lokacija curenja i njegov uzrok, TEPCO planira da tokom ove nedjelje koristi robotsku opremu za inspekciju.

Prethodno je TEPCO 9. avgusta objavio da je došlo do kvara na opremi povezanoj sa bazenom za potrošeno gorivo u reaktorskoj jedinici 2. Kao mjera predostrožnosti, sistem za hlađenje bazena za potrošeno gorivo je privremeno isključen, dok traje istraga o uzroku kvara.

Curenje primijećeno prošlog petka

Curenje je prvi put primijećeno prošlog petka, kada je otkriveno smanjenje nivoa vode u kompenzacionom rezervoaru. Naknadna istraga je pokazala da voda teče u odvodnu cijev u prostoriji na trećem spratu zgrade reaktora.

Kompanija planira da do petka upotrebi daljinski upravljanog robota za mjerenje nivoa radijacije u prostoriji i dalje precizno lociranje mjesta i uzroka curenja. Pumpa za hlađenje bazena privremeno je isključena kao dio istrage.

Nuklearna elektrana Fukushima je pogođena zemljotresom magnitude 9,0 i pratećim cunamijem 11. marta 2011. godine, što je izazvalo topljenje jezgra i ispuštanje radijacije, rezultirajući nuklearnom nesrećom nivoa 7, najvišim na Međunarodnoj skali nuklearnih i radioloških događaja. Od tada, postrojenje proizvodi veliku količinu vode kontaminirane radioaktivnim supstancama dok hladi nuklearno gorivo u zgradama reaktora. Kontaminirana voda se sada skladišti u rezervoarima u nuklearnoj elektrani.

Uprkos velikom nezadovoljstvu i opoziciji kako u zemlji, tako i u inostranstvu, ispuštanje kontaminirane vode iz Fukushime u okean počelo je u avgustu 2023. godine, a osmi krug ispuštanja počeo je prošle nedjelje. U 2024. godini, TEPCO planira da ispusti ukupno 54.600 tona kontaminirane vode u sedam krugova, koja sadrži približno 14 triliona bekerela tricijuma.

Suočeni sa sve većim problemima povjerenja i bezbjednosti među japanskom javnošću nakon niza nesreća u oštećenoj elektrani, TEPCO i japanska vlada često su na udaru kritika zbog lošeg upravljanja kontaminiranom vodom.