Svijet

SITUACIJA SVE NAPETIJA: Iran odbacio apele da odustane od napada na Izrael

Autor Ivana Vlajković

Iran je odbacio apele na uzdržanost.

Izvor: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije/Youtube/Flags of the World Official

Iransko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je pozive na uzdržanost u svom odgovoru na ubistvo lidera Hamasa u Teheranu, rekavši da molbe Francuske, Njemačke i Britanije "nemaju političku logiku i protivreče principima međunarodnog prava".

Tri evropske zemlje objavile su u ponedeljak saopštenje u kojem pozivaju Iran i njegove saveznike da se uzdrže od napada na Izrael.

"Bez ikakvih primjedbi na zločine cionističkog režima Izraela, izjava evropske trojke drsko zahtijeva od Irana da ne odgovara na kršenje svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta", rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.

Kanani je pozvao Pariz, Berlin i London da "jednom zauvijek ustanu protiv rata u Gazi i ratnog huškanja Izraela". Iranski predsjednik je u ponedeljak rekao britanskom premijeru da Iran ima pravo da uzvrati Izraelu zbog ubistva zvaničnika Hamasa Ismaila Hanijea, a odmazda bi obeshrabrila buduću agresiju, navodi se u izvještaju iranske zvanične novinske agencije IRNA.

U međuvremenu, portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi upozorio je da Izrael i njegovi saveznici moraju biti spremni na "ono što bi mogao biti značajan niz napada" iz Irana već "ove nedelje".

Kao odgovor na rastuće tenzije, američki sekretar za odbranu Lojd Ostin naredio je u nedelju podmornici USS Džordžija, naoružanom navođenim projektilima, da krene ka Bliskom istoku i naložio udarnoj grupi nosača aviona USS Abraham Linkoln da ubrza prebacivanje u region.