Svijet

POČELO JE! PUTIN PREBACUJE TRUPE IZ KALINJINGRADA U KURSK, Rusija tvrdi da je zaustavila Ukrajince

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Vlasti u Moskvi su objavile da je započelo obuzdavanje napredovanja ukrajinskih trupa u ruskoj pograničnoj Kurskoj oblasti, gdje su vojnici pod komandom Kijeva upali prije više od nedelju dana.

Izvor: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Skaj njuz prenosi navode iz saopštenja Ministarstva odbrane Rusije da su svježe jedinice rezevista potpomognute borbenim avionima, dronovima i artiljerijom sprečile Ukrajince da zauzmu još teritorije kod naselja Obšči Kolodez, Snagost, Kaučuk i Aleksejevski.

Britanska televizija navodi da je potvrđen dolazak novih ruskih jedinica na to područje, barem u nekom obimu, nakon što je Laurinas Kasčijunas, ministar odbrane Litvanije, otkrio javnosti da Rusija prebacuje trupe iz svoje baltičke enklave Kalinjingrad u Kursku oblast.

Navodi se da Ukrajina, uprkos tome, insistira da nastavlja sa vojnim napredovanjem u rukoj pograničnoj oblasti.

Kijev sada drži pod kontrolom 74 naselja u Kurskoj oblasti i u poslednjih 24 sata osvojeno je dodatnih 15 kvadratnih kilometara teritorije. Borbe se vode na cjelokupnoj liniji fronta - izjavio je Oleksandr Sirski, glavnokomandujući oružanih snaga Ukrajine, u video snimku postavljenom sinoć na Telegram kanalu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

On je dodao da je "situacija, uprkos žestokim borbama, pod kontrolom".

Heorhi Tihi, portparol Ministarstva spoljnih poslova u Kijevu, izjavio je da Ukrajina "nije zainteresovana" da dugoročno zadrži teritorije u Kurskoj oblasti.

Cilj prekogranične operacije jeste zaštita ukranjinske zemlje od udara dugog dometa koji su lansirani iz te oblasti. Želimo da zaštitimo živote naših ljudi - kazao je Tihi, a prenijeli lokalni mediji.

On je dodao da je Rusija izvela više od 2.000 vazdušnih udara iz Kurske oblasti poslednjih mjeseci, korišćenjem protivavionskih projektila, artiljerije, haubica, dronova, 255 klizećih bombi i više od 100 raketa.

U međuvremenu su SAD saopštile da "nemaju nikakve veze" s ukrajinskim upadom u Kursku oblast, što je najveći napad na teritoriju Rusije od završetka Drugog svjetskog rata.

Karin Žan-Pjer, portparolka Bijele kuće, obratila se novinarima u vezi sa tim tokom ljeta predsjedničkim avionom Er fors uan.

Mi nismo umiješani u to. Nastvićemo razgovore s Ukrajincima u vezi sa njihovim pristupom, ali je stvarno na njima da pričaju o tome - rekla je ona.

Skaj njuz podsjeća da je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio da će Ukrajini uzvratiti "na pravi način" i optužio "zapadne gospodare" Kijeva da spomažu Ukrajini u invaziji u Kurskoj oblasti.

Dmitrij Poljanski, zamjenik ruskog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama, poručio je da "velikodušna" mirovna ponuda koju je Rusija iznijela Ukrajini u junu "više nije na stolu".

Ovo je korak koji će Ukrajina zažaliti kasnije - kazao je Poljanski.