Svijet

Oglasili se zvaničnici Irana: Izraelu dat rok, kreću u napad ako se ne ispuni jedan uslov

Autor Nevena Davidović

Iran je obećao oštar odgovor zbog ubistva lidera Hamasa.

Izvor: Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Iran, zajedno sa saveznicima kao što je Hezbolah, rekao je da će pokrenuti direktan napad ako pregovori u Gazi propadnu ili Izrael odugovlači pregovore.

Samo sporazum o prekidu vatre u Gazi koji proizilazi iz pregovora za koje se nadaju spriječio bi Iran da izvrši direktnu odmazdu protiv Izraela zbog ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea, izjavila su tri visoka iranska zvaničnika, prenosi Džerusalim post.

Iran je obećao oštar odgovor zbog ubistva ldiera Hamasa, koje se dogodilo kada je posjetio Teheran krajem prošlog mjeseca i za koje je okrivio Izrael. Izrael nije ni potvrdio ni demantovao svoju umiješanost. Američka mornarica poslala je ratne brodove i podmornicu na Bliski istok kako bi ojačala odbranu Izraela.

Jedan od izvora, visoki iranski bezbjednosni zvaničnik, rekao je da će Iran, zajedno sa saveznicima kao što je Hezbolah, pokrenuti direktan napad ako pregovori u Gazi propadnu ili ako bi Izrael odugovlačio pregovore. Izvori nisu rekli koliko dugo će Iran dozvoliti da pregovori napreduju prije nego što odgovori.

Sa povećanim rizikom od šireg bliskoistočnog rata nakon ubistava Hanijea i komandanta Hezbolaha Fuada Šukra, Iran je poslednjih dana bio uključen u intenzivan dijalog sa zapadnim zemljama i Sjedinjenim Državama o načinima za kalibraciju odmazde, rekli su izvori.

"Nešto bi moglo da se dogodi već ove nedelje od strane Irana i njegovih saveznika... To je procjena SAD i Izraela", rekao je portparol Bijele kuće Džon Kirbi novinarima u ponedeljak.

"Ako se nešto desi ove nedelje, tajming bi sigurno mogao da utiče na ove razgovore koje želimo da obavimo u četvrtak", dodao je on.

Izrael i Hamas održali su nekoliko rundi pregovora poslednjih mjeseci bez dogovora o konačnom prekidu vatre.

Tagovi