Svijet

RASPAD RUSKIH TRUPA U KURSKU: Ukrajinci naviru, padaju gradovi i sela, Belgorod neka se spremi

Autor Nevena Davidović

Ažurirane mape pokazuju novo napredovanje ukrajinskih trupa u Kursku.

Izvor: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Ukrajinske snage nastavljaju sa napadom unutar ruske Kurske oblasti. Objavljene su ažurirane mape na kojima se vidi stanje na frontu nakon iznenadnog upada ukrajinskih oružanih snaga.

Vojni bloger Ribar (Рыбарь) povezan sa Kremljom rekao je na Telegramu da ruske snage do sada nisu bile u stanju da stabilizuju liniju fronta, šest dana nakon upada ukrajinskih oružanih snaga.

"Kriza je još daleko od razrješenja", navodi u objavi, i dodaje da da ruske snage imaju probleme sa kontrolom i komandom.

Navodi i kako Ukrajina pokušava da rastegne ruske odbrambene formacije da probije i odsječe Belgorod sa sjevera.

"Ukrajinske formacije pokušavaju da se prošire dublje unutar ruske teritorije", objavio je ovaj vojni bloger.

Ukrajinske snage su navodno pokrenule nove upade u pet oblasti u regionu Kursk, a mapa Instituta za proučavanje rata (ISW) u ponedeljak potvrđuje ove navode. Kako se može videti na grafiku ovog Instituta objavljenom u ponedeljak, ukrajinske snage zauzele su Viktorovku i Vnežapnoe na zapadu Kurske oblasti.

Geolocirani snimci ukazuju na napredovanje Ukrajine dalje na sjever kod Žuravlija, dok su dalje na istoku zabeležene zaplene Mirnog i Sudže, kao i operacije u Giriju. 

Kijev je djelimično objelodanio svoje ciljeve, tvrdeći da ukrajinske snage žele da se ukopaju i ostanu u Kursku. Čini se da je jedan od ciljeva da se ruske jedinice povuku sa drugih mesta u sekundarni pravac.

"Ako Rusija odluči da je vraćanje izgubljene teritorije u Kursku prioritet, to bi moglo poremetiti njihove operacije u glavnim fokusnim oblastima u Donjecku", rekao je za Njuzvik vojni ekspert Emil Kastehelmi.

"Međutim, ovo se još nije ostvarilo - Rusija će vjerovatno moći da nastavi napade u Donjecku bez značajnih promjena uprkos ukrajinskim akcijama u Kursku, jer se očekuje da Rusi imaju dovoljno rezervi za oba pravca."

"Ovakve prijetnje mogu naterati Ruse da trajno postave više trupa u blizini pograničnih regiona. Kao što smo vidjeli, nisu bili u stanju da zaustave početni napad. To bi od Rusa zahtevalo da pronađu još više ljudi za oružane snage, što će dodatno opteretiti sistem", naveo je on.

Vladimir Putin se u ponedeljak sastao sa vojnim, bezbjednosnim i šefovima federalnih i regionalnih vlada kako bi razgovarali o situaciji u Kursku, kao i drugim pograničnim regionima Belgoroda i Brjanska. 

U međuvremenu, portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je novinarima da je upad rezultat Putinovog rata protiv Rusije.

"Ako mu je zbog toga malo neprijatno, onda postoji lako rešenje: može jednostavno da ode dođavola iz Ukrajine", rekao je Kirbi.