Svijet

MVP PALESTINE: UPADI U DŽAMIJU AL-AKSA ILEGALNI I NEZAKONITI

Autor Vasilisa Grgurević

Ministarstvo vanjskih poslova Države Palestine osuđuje napad na Svetu džamiju Al-Aksa od strane jevrejskih ekstremističkih setlera i njihovo izvođenje rituala, provokativnih pjesama i plesova u dvorištima ove džamije.

Izvor: Wafa Palestinian informative agency

“Izraelska ekstremistička vlada i njene okupatorske snage pretvorile su Jerusalim u vojnu kasarnu kako bi štitile kolonijalne setlere, što je rezultiralo ograničenjima i kolektivnim kaznama protiv jerusalimskih hrišćana i muslimana. Ovi upadi su ilegalni i nezakoniti i dio su izraelskog targetiranja Jerusalima i njegovih hrišćanskih i islamskih svetinja u pripremi za nametanje potpune izraelske kontrole nad njim i njegovu judaizaciju, što predstavlja kršenje međunarodnog prava i međunarodnih rezolucija, uključujući UN rezolucij.”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Wafa Palestinian informative agency

Kako se navodi palestinsko Ministarstvo upozorava na opasne posljedice ovih dodatnih izraelskih prekršaja koji cijeli region guraju u ponor.

“Ministarstvo poziva međunarodnu zajednicu da preuzme svoju pravnu i moralnu odgovornost kako bi zaustavila izraelska nasilja nad našim narodom uopšteno a protiv palestinskog naroda u okupiranom gradu Jerusalimu i njegovim svetim mjestima posebno. Jerusalim je sastavni dio palestinskih teritorija okupiranih 1967. godine i vječni glavni grad Države Palestine”, saopšteno je .