Svijet

BIJELA KUĆA UPOZORILA: IRAN OVE NEDELJE NAPADA IZRAEL! Pripreme za veliki rat počele: KOPAJU SE BUNKERI

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Napad Irana na Izrael bi mogao biti ove nedelje, tvrde u Bijeloj kući. To se poklapa na saznanja izraelskih obavještajnih službi koje su dobile informacije da će veliki iranski napad biti pokrenut za nekoliko dana.

Izvor: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije/Youtube/Flags of the World Official

Prema izvorima izraelskih medija, tamošnje obavještajne službe u nedelju uveče dobile su takve informacije o velikom napadu. Trenutna procena Izraela je da će Iran pokrenuti napad prije nego što se u četvrtak održe obnovljeni pregovori o sporazumu o prekidu vatre i taocima. Oružane snage (IDF) odmah su obavijestile javnost da je vojska spremna odgovoriti na bilo koju vrstu opasnosti.

Izrael se na sve načine priprema na ono od čega strahuje čitav svijet - regionalni rat - a fokus je stavljen na vitalnu infrastrukturu i komunikacije, koja će kako se navodi, biti jedna od meta napada.

"Mobilna telefonija je kritična u vanrednoj situaciji", rekla je Inbal Mašaš, generalna direktorka Ministarstva komunikacija.

"Vlasti pokušavaju osigurati normalan rad mobilnih komunikacija čak ako bi došlo do nestanka struje puna 24 sata. Zato su ministrima u vladi, gradskim dužnosnicima i koordinatorima za hitne slučajeve osigurani satelitski telefoni, a SpaceX-ov Starlink uskoro će biti dostupan i omogućavati internetsku vezu u opštinama", rekla je Mašaš.

Izvor: Profimedia

Izraelski gradonačelnici već su dobili satelitske telefone, a pomalo zabravljeni prenosni radiouređaji mogli bi biti informacijska linija spasa u slučaju da se stanovnici budu morali preseliti u skloništa.

Izrael se priprema za još jače napade, pa su obezbjeđene zalihe goriva za elektrane ako se poremete redovne isporuke.

"Kupili smo beskonačne količine. Takođe, posle 7. oktobra i iznenadnog Hamasova napada, povećali smo nivo obezbjeđenja u svim elektranama", rekla je Tamar Fekler, potpredsjednica za operacije, logistiku i sigurnost u IEC-u, najvećem dobavljaču električne energije u državi.

Obalske platforme za vađenje prirodnog gasa su u opasnosti od napada Hezbolaha. U slučaju sveobuhvatnog rata na sjeveru, Izrael će odlučiti o gašenju na platformi od slučaja do slučaja, iako je malo vjerovatno da će doći do potpunog zatvaranja, rekao je anonimni izraelski zvaničnik, kojega je citirao Bloomberg.

No, čak i kratkotrajni prekid struje mogao bi da oteža informisanje izraelske javnosti o situaciji za vrijeme napada, a to je navelo vlasti da postave pomoćne generatore na dizel ili litijumske baterije na više od polovine stubova mobilne telefonije u sjevernom Izraelu, uključujući i lučki grad Haifu. U trgovačkoj prestolnici Tel Avivu desetine jarbola priključeni su na generatore obližnjih preduzeća ili opštinskih objekata.