Svijet

NIKO NIJE OVAKO UPAO U RUSIJU OD DRUGOG SVJETSKOG RATA: Tri opcije pred Ukrajinom, jedna je poniženje Putina

Autor Miloš Škrbić

Penzionisani general Mik Rajan rekao je da bi jedna od opcija mogla biti da se ukrajinske snage ustale na do sada osvojenom terenu i brane ga uoči pregovora. Takvu opciju sugerišu i informacije iz Kurska.

Izvor: Liveuamap.com/Facebook/screenshot/Володимир Зеленський/YouTube/Screenshot/Guardian News

Dok su ukrajinski zvanični izvori vrlo šturi s informacijama o nezapamćenoj ofanzivi na Rusiju, danas je sama Moskva priznala razmjere ukrajinskog upada u Kursku oblast. Ukrajinske snage su, kako je u razgovoru s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom priznao sam guverner Kurska Aleksej Smirnov, u toj regiji osvojile čak 22 naselja.

O razmjerima ukrajinske ofanzive dosta govori i podatak da je iz Kurske oblasti dosad evakuisano više od 120.000 ljudi, a planira se evakuacija još 59.000, pa bi prema dosadašnjim planovima broj Rusa koji su pobegli iz Kurska trebao doseći čak 180.000. Zanimljivo je da je Rusija danas naredila i delimičnu evakuaciju stanovnika iz susedne Belgorodske oblasti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, očekivano, vrlo nezadovoljan zbog ukrajinske okupacije ruske teritorije. Rat je, podsjetimo, započeo njegovom odlukom, a Rusi su očekivali da će Kijev pasti u roku od nekoliko dana. Dvije i po godine kasnije Ukrajina ne samo da se nije predala, nego je u nedelju dana okupirala više od 20 naselja u Rusiji.

Djelovi Rusije prvi put okupirani od Drugog svjetskog rata.

Teško je procijeniti značaj tako velikog upada ukrajinskih snaga na teritoriju Rusije. To je prvi put da je neko okupirao djelove ruske teritorije od Drugog svjetskog rata. Ukrajinski upad u Kursk mogao bi omogućiti Kijevu prednost u pregovorima s Rusijom, ali bi zadržavanje i obrana osvojene teritorije mogla biti visokorizična strategija za Ukrajinu, rekao je bivši australski general Mik Rajan u razgovoru za "Newsweek", javlja "Index.hr".

Ofanziva traje gotovo nedelju dana, a Kijev je donedavno ćutao o operaciji, sve dok ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski tokom vikenda nije spomenuo akcije ukrajinske vojske, "čiji je cilj gurnuti rat na teritoriju agresora".

Izvor: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Danas su pak Ukrajinci objavili snimak izvještaja, koji je vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske Aleksandar Sirskij podneo predsjedniku Zelenskom, u kojem se ističe kako su ukrajinske snage u Kursku osvojile čak 1.000 kvadratnih kilometara.

Iako i dalje nije sigurno šta Ukrajinci pokušavaju da postignu upadom u Kursk i osvajanjem ruske teritorije, činjenica je da je u zadnjih nedelju dana ukrajinski moral jako narastao, a ruski se srozao. To je naročito bitno u kontekstu činjenice da Rusi već mesecima beleže male, ali nezanemarive uspehe u istočnoj Donjeckoj oblasti Ukrajine te polako, uz velike gubitke, osvajaju teritoriju

Penzionisani general Mik Rajan rekao je da bi jedna od opcija mogla biti da se ukrajinske snage ustale na do sada osvojenom terenu i brane ga uoči pregovora. Takvu opciju sugerišu i informacije iz Kurska.

Danas je na sastanku s guvernerom Kurska takvu opciju spominjao i ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Neprijatelj očito želi da poboljša svoju poziciju za pregovore u budućnosti. Ali o kakvim pregovorima uopšte možemo razgovarati s ljudima koji napadaju civile i civilnu infrastrukturu", rekao je Putin referirajući se na nuklearnu elektranu Kursk, koja je udaljena oko 30 kilometara od položaja ukrajinskih snaga.

Rajan je rekao da bi to bila "opcija najvećeg rizika" za Ukrajinu jer bi ukrajinska utvrđenja koja su najdublje ušle u rusku teritoriju mogao "lako odsjeći i uništiti čak i polusposobni ruski zapovjednik". "Visoka verovatnost gubitka velikog broja snaga u ovom scenariju čini takvu opciju strateški i politički visokorizičnom", poručio je Rajan.

"Ukrajina bi mogla izgubiti bojne i brigade, resurse za električno ratovanje i protivvazdušnu obranu, čiji se gubitak ne može priuštiti", dodao je general.

Druga bi opcija bila delimično povlačenje s osvojene teritorije na teren koji se može odbraniti, rekao je Rajan. To bi Ukrajincima omogućilo da snage koje su sarađivale u napadu na Kursk premeste negde drugde, primera radi na položaje bliže granici koji se mogu lakše braniti, na defenzivne zadatke u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas ili ih možda odmoriti i pripremiti za neke buduće upade u Rusiju.

Kako ističe general Rajan, to bi uvećalo benefite strateškog šoka, a usput bi smanjilo rizike od gubitka tih vrlo učinkovitih snaga.

Treća opcija - povlačenje sve do granice i poniženje Putina

Treća opcija za Ukrajinu mogla bi biti potpuno povlačenje natrag na granicu, čime bi se uvečala politička i strateška korist od upada uz očuvanje iskusnih borbenih snaga, koje će Ukrajini zasigurno trebati u budućnosti.

Time bi se Rusima poslalo poruku: "Možemo izvršiti invaziju i raniti vašu zemlju ako želimo, ali nemamo želju okupirati naše susede", smatra Rajan, dodajući da bi Ukrajinci takvim potezom ponizili Putina, sačuvali vlastite snage te pokazali saveznicima da Ukrajina može "krenuti u uspješnu ofanzivu i zaključiti je uprkos egzistencijalnom riziku za snage koje provode operacije".