Svijet

UKRAJINA I RUSIJA MEĐUSOBNO RAZMJENJUJU OPTUŽBE ZBOG POŽARA U NUKLEARNOJ ELEKTRANI

Autor Vasilisa Grgurević Izvor MINA

Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju da su u nedelju uveče podmetnule požar na teritoriji najveće evropske nuklearne elektrane Zaporožje, pri čemu su obje strane prijavile da nema znakova povišene radijacije.

Izvor: X / Disclose.tv

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), svjetsko nadzorno tijelo za nuklearnu zaštitu, saopštila je da su njeni stručnjaci vidjeli jak, tamni dim koji dolazi iz sjevernog dijela elektrane u južnoj Ukrajini nakon višestrukih eksplozija.

Ruske državne novinske agencije, TASS i RIA, citirale su rusku kompaniju za nuklearnu energiju Rosatom da je glavni požar ugašen u nedelju nešto prije ponoći, prenosi Glas Amerike.

Ukrajinska nuklearna kompanija Energoatom navela je na Telegramu da je oštećen jedan od rashladnih tornjeva, kao i druga oprema.

Ruska agencija TASS je takođe javila, pozivajući se na izjavu Rosatoma, da je oštećen jedan rashladni toranj.

Pozivajući se na predstavnike lokalnog ruskog ministarstva za vanredne situacije, TASS je javio da je to kula koja ne funkcioniše.

Rusija je zauzela fabriku od Ukrajine ubrzo nakon što je pokrenula punu invaziju na svog manjeg susjeda 2022. godine, u ratu koji Moskva opisuje kao "specijalnu vojnu operaciju".

Šest nuklearnih reaktora elektrane je u hladnom, isključenom stanju.

Do rano jutros nije bilo jasno šta je izazvalo požar koji je izbio u nedjelju, oko 20 sati.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je zapalila vatru za koju je rekao da je vidljiva iz Nikopolja, grada koji drži Kijev.

Ruski zvaničnik Evgenij Balicki optužio je kijevske snage da su izazvale požar granatiranjem obližnjeg grada Enerhodara koji je, kao i fabriku, zauzela Rusija ubrzo nakon invazije u februaru 2022. godine.

IAEA je saopštila da nema prijavljenih uticaja na nuklearnu bezbjednost na lokaciji.

Ukrajinski Energoatom je saopštio da su ruska "nepažnja" ili palež mogli da izazovu požar.

Bez pružanja dokaza, takođe je rečeno da Rusija koristi rashladne tornjeve fabrike za skladištenje vojne opreme i eksploziva.

Ruski zvaničnici, uključujući portparolku Ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu, optužili su Kijev da namjerno pokušava da uništi fabriku.

Zelenski je objavio snimak na kome se vidi kako se uzdiže crni dim, koji je izgledao kao da izlazi iz rashladnog tornja.

"Trenutno su pokazatelji radijacije normalni. Ali sve dok ruski teroristi zadržavaju kontrolu nad nuklearnom elektranom, situacija nije i ne može biti normalna", rekao je Zelenski.

Šest reaktora u elektrani, koja se nalazi blizu linije fronta rata u Ukrajini, nije u funkciji, ali se postrojenje oslanja na spoljnu energiju, kako bi se nuklearni materijal održao hladnim.