Svijet

AMERIKA ŠALJE "LINKOLNA" I RAKETNU PODMORNICU NA BLISKI ISTOK!

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Lojd Ostin, američki ministar odbrane, naredio je podmornici opremljenoj navođenim raketama i udarnoj grupi brodova na čelu sa nosačem aviona "USS Abraham Linkoln" da se brzo prebace na područje Bliskog istoka.

Izvor: 1lt Charles Allen/Planetpix / Zuma Press / Profimedia

 AP navodi da je ovaj potez šefa Pentagona uslijedio u trenutku kada SAD i saveznici nastoje da obezbijede  koji bi mogao da pomogne u smanjenju napetosti u regionu.

Podsjeća se da su se tenzije rasplamsale nakon ubistva Ismail Hanijeha, političkog vođe Hamasa, koje je izvedeno u iranskoj prestonici Teheranu, kao i likvidacije uticajnog komandanta Hezbolaha u Bejrutu, glavnom gradu Libana.

Navodi se da strani zvaničnici strijepe od odmazdi i Irana i Hezbolaha, zbog čega i Amerika pojačava vojno prisustvo u regionu.

General major Pet Rajder, portparol Pentagona, saopštio je da je Ostin razgovarao sa Joavom Galantom, ministrom odbrane Izraela i da je potvrdio američku posvećenost tome da "preduzme svaki mogući korak kako bi obranila Izrael".

Izvor: Peter Hermes Furian / Panthermedia / Profimedia

Navedeno je i da je Ostin u razgovoru sa Galantom "primjetio i jačanje postavke vojne sile SAD i njenih kapaciteta širom Bliskog istoka u svijetlu eskalacije regionalnih napetosti".

AP navodi da je "Linkoln" do sada bio u azijsko-pacifičkom regionu i da će na Bliskom istoku ovaj nosač aviona sa pratećim brodovima zamijeniti udarnu grupu na čelu sa "USS Teodor Ruzvelt".

Američka agencija dodaje da nije jasno koliko brzo udarna grupa ratnih brodova na čelu sa "Linkolnom" može da stigne na novo odredište.

Ono što je poznato jeste da se na "Linkolnu" nalaze borbeni avioni F-35 i F/A-18.

Rajder takođe nije kazao ni koliko brzo će podmornica sa navođenim raketama "USS Džordžija" stići na Bliski istok.

Rojters je objavio da je palestinska ekstremistička organizacija Hamas juče od posrednika u mirovnim pregovorima zatražila da predstave plan na osnovu prethodnih razgovora umjesto da se angažuju u novim pregovorima oko prekida vatre u Pojasu Gaze.

Britanska agencija navodi da je time u sumnju dovedeno učešće Hamasa u pregovorima s Izraelom koji su pregovarači sazvali za četvrrtak.

Podsjeća se da su prošle nedelje lideri SAD, Egipta i Katara pozvali Izrael i Hamas da se sastanu 15. avgusta ili u Kairu ili u Dohi kako bi finalizovali sporazume o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca.