Svijet

NAREĐENA EVAKUACIJA ATINE, MICOTAKIS PREKINUO ODMOR! Transportuju se i pacijenti iz bolnica

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Grčka je danas naredila nove evakuacije blizu Atine pošto su se požari širili uprkos "nadljudskim" naporima da se vatra obuzda, saopštili su vatrogasci. Premijer Kirijakos Micotakis je zbog kritične situacije prekinuo godišnji odmor u Haniji i vratio se u Atinu.

Izvor: Printscreen

Micotakis je obišao operativni Koordinacioni centar za operacije i upravljanje krizama (ESKEDIK) Ministarstva za klimatsku krizu i civilnu zaštitu, gdje je dobio najnovije informacije o požaru koji od juče bijesni na Atici. Micotakis je u centru obaviješten o akciji gašenja požara, raspoređivanju vazdušnih snaga, kapacitetima.

Požar koji gori u okolini Atine gasi više od 250 vatrogasaca sa 67 vatrogasnih kola, 12 aviona i šest helikoptera, dok se gusti dim nadvija iznad glavnog grada Grčke. Organi civilne zaštite su danas poručili da žitelji još najmanje pet zajednica treba da se izmjeste, pošto je stotine ljudi evakuisano u nedelju iz najmanje osam sela.

"Snage civilne zaštite vodile su teške borbe tokom cijele noći, ali uprkos nadljudskim naporima, požar koji je buknuo na oko 35 kilometara sjeveroistočno od Atine brzo se razvio i približava se jezeru Maraton, važnom rezervoaru koji snabdeva Atinu vodom", rekao je portparol vatrogasne brigade Vasilis Vatrakojanis.

Evakuisan je i istorijski grad Maraton, 40 kilometara sjeveroistočno od Atine, gde živi više od 7.000 stanovnika. Grčke vlasti otvorile su olimpijski stadion na sjeveru Atine za smještaj evakuisanih. Dve bolnice u Penteliji, jedna za djecu i vojna, evakuisane su tokom jutra.

Tokom vikenda u Grčkoj je izbilo 40 požara, vatrogasci su uspjeli da ugase 33, ali sedam se raširilo.

Predviđa se da će temperature u Grčkoj danas dostići maksimum od 39 stepeni Celzijusa, sa udarima vetra do 50 kilometara na sat. Polovina zemlje je pod upozorenjem visokog rizika od požara zbog visokih temperatura, udara vjetra i suše.