Svijet

SITUACIJA NA BLISKOM ISTOKU SVE BLIŽA ESKALACIJI RATA! Bajdense oglasio: "Na pragu smo regionalnog sukoba!"

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je u nedelju da je sporazum o prekidu vatre u Gazi "i dalje moguć".

Izvor: AP

"Plan koji sam sastavio, koji je odobrila G7, odobrio Savjet bezbjednosti UN , i tako dalje, i dalje je održiv", rekao je Bajden u intervjuu za Si-Bi-Es, što je bio njegov prvi intervju od kada je prošlog mjeseca odustao od kampanje za izbore.

"Radim bukvalno svaki dan – i cio moj tim – da se pobrinem da to ne eskalira u regionalni rat. Ali lako može."

Iako mu je preostalo nekoliko mjeseci u Bijeloj kući, izgleda da je Bajden fokusiran na okončanje sukoba.

SAD, Katar i Egipat objavili su u četvrtak saopštenje u kojem pozivaju Hamas i Izrael da se vrate za pregovarački sto 15. avgusta.

Izvor: Printscreen

Cilj razgovora biće da se "zatvore sve preostale praznine i otpočnu implementacija sporazuma bez daljeg odlaganja", navodi se u saopštenju.

Uoči objavljivanja zajedničke izjave, državni sekretar Entoni Blinken rekao je da su pregovori u "završnoj fazi".

"Predsjednik Bajden razgovarao je danas sa predsjednikom El Sisijem iz Egipta i sa emirom Tamimom iz Katara", rekao je Blinken.

"Kao što su lideri razgovarali, pregovori su sada stigli u završnu fazu i složili su se o hitnosti okončanja ovog procesa. Od ključne je važnosti da sve strane rade na finalizaciji sporazuma što je prije moguće."

Strahovi od regionalne eskalacije su veliki dok se Bliski istok priprema za iranski odgovor na ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu, za koje se okrivljuje Izrael.

Iako je Iran obećao da će uzvratiti, rekao je da će podržati svaki sporazum koji prihvati Hamas.

"Imamo legitimno pravo na samoodbranu", saopštila je iranska misija pri UN.

"Međutim, nadamo se da će naš odgovor biti tempiran i sproveden na način koji ne bi bio na štetu potencijalnog prekida vatre."

Komentari Bajdena o njegovim nadama za prekid vatre dolaze nakon što je Izrael bombardovao školu u Gazi u kojoj se sklonilo oko 2.400 Palestinaca. U štrajku je poginulo oko 100 ljudi.

Izrael je rekao da je Hamas koristio dio škole kao komandni i kontrolni centar.

Bijela kuća je u subotu saopštila da je duboko zabrinuta zbog izvještaja o civilnim žrtvama.

"Znamo da Hamas koristi škole kao lokacije za okupljanje i djelovanje, ali smo takođe više puta i dosledno govorili da Izrael mora da preduzme mjere kako bi minimizirao štetu civilu", naveo je predstavnik Savjeta za nacionalnu bezbjednost u saopštenju.