Svijet

RUSKE SNAGE DOBILE NOVU SERIJU LOVACA! Vazduhoplovstvo NAORUŽANO DO ZUBA:Spremni su za borbu protiv američkih "sokolova"

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Usred široke pažnje pokonjene ukrajinskim F-16, ruski mediji su izvjestili o dolasku u njihovo vazduhoplovstvo nove serije unapređenih multifunkcionalnih lovaca Su-30, označenih kao Su-30SM2.

Izvor: Printscreen

Ujedinjena avio-kompanija (UAC) saopštila je da su novi napredni multifunkcionalni lovci Su-30SM2 proizvedeni i isporučeni Ministarstvu odbrane Rusije, tačnije Vazdušno-kosmičkim snagama (VKS).

Novi mlaznjaci, koje je razvila fabrika za vazduhoplovstvo u Irkutsku, podružnica UAC-a i dio državne korporacije Rostec, uspješno su završili i zemaljske i letne testove prije nego što su raspoređeni.

Ova isporuka označava prvu seriju Su-30SM2 za 2024. godinu. Iako tačan broj aviona u ovoj seriji nije preciziran, prateći video snimak iz saopštenja za štampu UAC-a ukazuje na to da su isporučene najmanje dvije jedinice.

Video snimak takođe prikazuje jedan od lovačkih aviona Su-30SM2 u akciji, prikazujući njegovo polijetanje i kasniji let.

UAC je saopštio da je Fabrika vazduhoplovstva Irkutsk uspješno ispunila svoje proizvodne ciljeve za ove nove avione u okviru državne odbrambene narudžbe.

UAC je naglasio da Su-30SM2 predstavlja naprednu verziju aviona Su-30 koji se trenutno nalazi u službi Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Novi avioni imaju poboljšani paket elektronskih sistema, koji značajno povećavaju njihove borbene sposobnosti.

Među ključnim poboljšanjima, UAC ističe da Su-30SM2 sada imaju prošireni domet za otkrivanje i identifikaciju vazdušnih ciljeva.

Pored toga, unapređeni lovci su opremljeni naprednim preciznim oružjem koje može da gađa vazdušne, kopnene i pomorske ciljeve na udaljenosti od nekoliko stotina kilometara.

Su-30SM2 je pozicioniran da igra ključnu ulogu u suprotstavljanju protivnicima kao što su ukrajinski F-16. U maju je prvi put primjećen ruski Su-30SM2 koji nosi rakete vazduh-vazduh velikog dometa Vimpel R-37M.