Svijet

PRONAĐENA TIJELA 62 PUTNIKA! Porodice identifikuju žrtve nakon pada aviona u Brazilu

Autor Aleksandra Virijević

Tijela 62 putnika pronađena su na mjestu nesreće, saopštile su vlasti Brazila.

Izvor: X/@Pluton45873221/Printscreen

U avionskoj nesreći u blizini brazilskog grada Sao Paolo poginule je 58 putnika i četiri člana posade. Kako su potvrdile vlasti Brazila, sva tijela su pronađena na mjestu pada aviona, prenosi BBC. Veliki broj timova radio je na pronalaženju i identifikaciji žrtava nakon što je putnički avion, u vlasništvu aviokompanije "Voepass", pao u gradu Vinhedo. Broj žrtava je u subotu povećan je na 62.

Voepass je ranije saopštio da je avion ATR 72-500 prevozio 57 putnika i četiri člana posade na letu između Kaskavela u južnoj državi Parana i aerodroma Gvaruljos u saveznoj državi Sao Paulo. Međutim, kasnije je potvrđeno da se na letu nalazio još jedan putnik koji prethodno nije bio evidentiran.

Snimci koji kruže na društvenim mrežama prikazuju avion koji se vertikalno spušta, spiralno rotirajući dok pada. Avion se srušio na stambeno naselje, ali niko od prolaznika i stanovnika nije povrijeđen. Zvaničnici su saopštili da je oštećena samo jedna kuća u lokalnom kompleksu stanova.

Kako su saoštile vlasti savezne države Sao Paolo, operacija uklanjanja tijela žrtava sa mjesta nesreće završena je u subotu u 18.30 časova po lokalnom vremenu. Vlasti dodaju i da se tijela - 34 muškaraca i 28 žena - premeštaju u policijsku mrtvačnicu u gradu Sao Paulo, gdje će biti identifikovana i predata porodicama. Dvije žrtve, kapetan i prvi oficir, već su identifikovane, potvrdila je država. Dodali su da će članovi porodica boraviti u hotelu u gradu kako bi pomogli u identifikaciji nastradalih, a kako prenosi BBC, do sada je stiglo 38 porodica.

Nezapamćena tragedija u Brazilu

Pad aviona je najsmrtonosnija avionska nesreća u Brazilu od 2007. godine, kada se avion kompanije TAM Express srušio i zapalio na aerodromu Kongonjas u Sao Paulu, kada je poginulo 199 ljudi.

Još uvijek nije poznato šta je uzrokovalo pad aviona ATR 72-500. Vlasti su saopštile da su pronađeni snimači leta. Francusko-italijanski proizvođač aviona ATR je izjavio da će sarađivati u istrazi. Prema podacima sa sajta za praćenje letova "Flightradar24", let 2283 je poletio iz Kaskavele u 11:56 časova po lokalnom vremenu u petak i trebalo je da sleti u 13:40 časova. Poslednji signal sa aviona primljen je oko 20 minuta prije nego što je trebalo da sleti.

Brazilska agencija za civilno vazduhoplovstvo saopštila je da je avion, proizveden 2010. godine, bio "u dobrom operativnom stanju, sa važećom registracijom i sertifikatima o plovidbenosti". Dodali su da su sva četiri člana posade koja su bila na letu u trenutku nesreće imala važeće dozvole i kvalifikacije.

Pad putničkog aviona posmatrali su lokalni stanovnici, a prilikom pada oštećene su pojedine kuće. Luis Avgusto de Oliveira rekao je za Rojter da su on, njegova supruga i njihova sluškinja bili kod kuće kada su "iznenada vidjeli avion kako eksplodira u dvorištu kuće".

"U trenutku sudara, mislili smo da se srušio helikopter zbog buke", rekao je Luis.

On dodaje i da niko u kući nije povređen i da je šteta bila minimalna, uglavnom materijalna i "da samo može da zahvalim Bogu što su ostali živi".