Svijet

NJEMAČKA ŠOKIRALA IZJAVOM O RUSIJI! Vojni komandant članice NATO rečenicom zaprepastio sve: "Rusi će za 5 godina biti.."

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Da bi spriječila Rusiju da napadne teritoriju NATO-a, Njemačka mora biti spremna za rat, kaže Mihael Gis, komandant regionalne komande Bundesvera u Hamburgu. U tome bi važnu ulogu trebalo da odigra najveća njemačka morska luka.

Izvor: Paul-Philipp Braun / imago stock&people / Profimedia

Nakon ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. Bundesver je u martu 2023. počeo da razvija "njemački operativni plan", odnosno prvu verziju tajnog dokumenta, dugačkog oko 1.000 stranica, dostupnog od marta 2024. godine. U okviru strategije NATO-a, Njemačka treba da postane sposobna za rat i odbranu.

U Hamburgu je fokus na pitanju kakvu ulogu bi najveća njemačka morska luka trebalo da ima u slučaju tenzija ili rata.

Komandant regionalne komande Bundesvera u Hamburgu Mihael Gis je otkrio detalje o njemačkom operativnom planu.

Kako piše Velt, polazna tačka je ideja da bi Rusija za pet godina bila vojno sposobna da napadne zemlje članice NATO-a. Na pitanje da li je ova promena paradigme u njemačkoj vladi i administrativnom djelovanju već stigla do šire javnosti, Gis je rekao:

"U Njemačkoj, posle završetka Hladnog rata i podjele Njemačke, željeli smo prije svega da uživamo u "dividendi mira" 30 godina i činilo se da smo okruženi prijateljima. U Njemačkoj smo još miljama daleko od uočavanja spoljne opasnosti ovih dana – potpuno drugačije od, na primjer, ljudi u baltičkim državama ili Poljskoj. Ali moj unutrašnji sat kao vojnika radi i govori mi da ćemo za pet godina morati da budemo dovoljno socijalno otporni da izdržimo spoljnu vojnu prijetnju," odgovorio je Gis na pitanje o mogućem sukobu sa Rusijom.

Gis je dodao da cijela Njemačka mora biti spremna za rat, jer je to važan zajednički zadatak za politiku, Bundesver, biznis i društvo u najširem smislu.

Moskva je više puta isticala da ne predstavlja prijetnju nijednoj od zemalja Sjevernoatlantske alijanse, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese. Istovremeno, ostaje otvorena za dijalog, ali na ravnopravnoj osnovi, a Zapad mora da napusti svoj kurs ka militarizaciji Evrope.