Svijet

Na "X"POZIVAO NA NEMIRE I GOVORIO PROTIV MIGRANATA: Otac troje djece u Engleskoj završio u zatvoru zbog govora mržnje

Autor Miloš Škrbić

Tajler je osuđen na 38 mjeseci zatvora nakon što je koristio X, nekadašnji Tviter, u ranim satima napisavši da treba "zapaliti sve je**ne hotele pune kopilana".

Izvor: Profimedia

Tajler Kejl (26), otac troje djece je u zatvoru nakon što je objavio tvit pozivajući na napade na tražioce azila, koji je prvobitno napisala supruga torijevskog savjetnika.

Tajler je osuđen na 38 mjeseci zatvora nakon što je koristio X, nekadašnji Tviter, u ranim satima napisavši da treba "zapaliti sve je**ne hotele pune kopilana", javlja "Independent".

Kej je osuđen na krunskom sudu u petak, dva dana nakon što je uhapšen i dan nakon što je priznao optužbu za objavljivanje materijala namijenjenog raspirivanju rasne mržnje. Na sudu se ispostavilo da je Kej, iz Elfild Korta u Nortemptonu, kopirao i nalepila deo tvita koji je na dan ubistva nožem u Sautportu prvobitno postavila dadilja Lusi Konoli, partnerka savetnika konzervativnog Zapadnog Nortemptonšira Rejmonda Konolija.

Konoli (41) je uhapšena i puštena na slobodu zbog sumnje da je podsticala rasnu mržnju i od tada se izvinila što je postupila na osnovu „lažnih i zlonamernih“ informacija.

O ovom slučaju se oglasio i Ilon Mask, uz komentar "Ovo je podivljalo".

U sada obrisanoj objavi na svom "X" nalogu, Konoli je napisala: "Masovna deportacija sada, zapalite sve j***ne hotele pune kopilana za sve, šta me briga... Ako me to čini rasistom , neka bude tako”.

Sud je saslušao Kej da je kopirao, nalijepio objavu Konoli u sredu u 12:27. Pored posta koji je pozvao ljude da se „maskiraju“ tokom protesta usmjerenog na advokatsku firmu za imigraciju, Kej je tvitovao svojim 127 pratilaca u 2.34 ujutro: "To je 100% plan, plus rukavice. Nema ni automobila, tako da nema registarskih tablica za ulazak u trag.”

Nakon što ga je drugi korisnik Tvitera upozorio da bi mogao biti u zatvoru, Kej je tvitovao: "Mogu vam sada kategorično rijeći, policija Northantsa me neće uhapsiti".

Tokom objava, Kej je rekao da je glasač reformi, optužio je policiju za rad policije na dva nivoa.

 Advokat odbrane Vil Forber-Hejvord rekao je da je ono što je Kej, koji je ranije osuđivan za krađu od svog poslodavca 2020. godine, uradio užasno, ali je pokazao određeni stepen kajanja.  

Tokom dvosatnog saslušanja, Kej je pokušao da argumentuje u prostoru za svjedoke da nije rasista i da je „prilično srećan“ što je deo multikulturalnog grada.

On je rekao o postu u vezi sa hotelskim smeštajem tražilaca azila: "Nisam se slagao s tim da je neko (Konoli) uhapšen zbog svog mišljenja i zato sam kopirao i zalepio tvit u "X"  na neki način kao protest".

"U to vrijeme nisam očekivao mnogo toga od toga".

Izricajući kaznu, sudija Adriene Luking KC mu je rekla: "Objavili ste kao što ste uradili jer ste mislili da nema posledica po sebe zbog raspirivanja rasne mržnje kod drugih".