Svijet

CRNI DANI ZA KIJEV, ruske snage ugušile ukrajinsku ofanzivu! Mir je prekinut, osveta se bliži!

Autor Miloš Škrbić

Rusija je u procesu odbijanja najvećeg napada Ukrajine na rusku teritoriju od početka rata.

Izvor: Profimedia

Rusija je u procesu odbijanja najvećeg napada Ukrajine na rusku teritoriju od početka rata. Šalje se pojačanje i uspostavljaju se stroge bezbjednosne mjere u graničnim područjima i izvode se vazdušni napadi, navodi rusko ministarstvo odbrane. Jedan od udara na ukrajinske trupe uključivao je termobarični projektil, odnosno vakuumsku bombu koja uništava sve na svom putu.

Međutim, i dok Rusija zaustavlja brzo napredovanje ukrajinskih trupa koje su prije samo pet dana pokrenule iznenadni prekogranični napad na jugozapadnu oblast Kursk, čini se da se ukrajinske snage, ipak, dobro drže.

Oni su u subotu tvrdili da su zauzeli malo selo u susjednoj oblasti Belgorod, a analitičari kažu da ukrajinske snage kontrolišu veći dio Kurskog grada Sudža, koji se nalazi na svega desetak kilometara od granice.

Footage of Ukrainian soldiers advancing with equipment and breaking through defense line in Kursk
Izvor: Youtube/Kanal13

Pasi Paroinen, analitičar iz grupe Black Bird, organizacije sa sjedištem u Finskoj koja analizira satelitske snimke i sadržaje društvenih mreža koji dolaze s ratišta, rekao je u intervjuu da dokazi ukazuju da je Moskva uspjela da zaustavi veliki napredak na ruskoj teritoriji krajem ove sedmice. "Sada ulazimo u fazu u kojoj su postignuti laki dobici", rekao je on o početnom napretku Ukrajine.

"U ovoj fazi, prva tri dana, došlo je do najbržeg kretanja", dodao je.

“A juče smo, vjerujem, počeli da uviđamo efekte ruskog odgovora.”

Šta sve to znači za Ukrajinu, još uvjek nije jasno.

Napad iznenadio Rusiju, ali i SAD

Izvor: Profimedia

U trećoj godini rata koji je izgledao uglavnom zamrznut duž linije fronta od blizu 900 kilometara u istočnoj i južnoj Ukrajini, odluka ukrajinskih snaga da pređu granicu s Rusijom očigledno je iznenadila ne samo Rusiju, već i Sjedinjene Američke Države, ali i druge zapadne partnere i analitičare koji danima prate kretanje vojske.

Pojedini spekulišu da se Ukrajina nada da će odvući ruske trupe dalje od linija fronta u Ukrajini, dajući ukrajinskim trupama umornim od bitke prekopotreban odmor, iako analitičari kažu da se to nije dogodilo.

"Ali za Rusiju, posledice prošlonedeljnog upada ostavile su podočnjake na licu Vladimira Putina", piše Njujork tajms.

Andrej Guruljov, penzionisani vojni oficir koji je sada član parlamenta, osudio je u petak odgovor Rusije i nivo spremnosti Rusije.

"Ne postoji vojni sistem za čuvanje državne granice, nema rezervi i nema druge linije odbrane“, rekao je on na Telegramu i dodao: "Ako su ukrajinske oružane snage provele dva meseca pripremajući se za ovo, kako smo to propustili?"

Kako bi se suprotstavila upadu, čini se da se ruska vojska uglavnom oslanja na jedinice koje su već bile raspoređene u blizini tog područja, kaže se u analizi Instituta za proučavanje rata, istraživačkog centra sa sedištem u Vašingtonu.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u petak da "nastavlja da odbija" ukrajinsku vojsku.

Izvor: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Aleksandar Harčenko, vojni dopisnik RIA Novosti, ruske državne novinske agencije, rekao je u subotu na Telegramu da su ukrajinske trupe nekoliko dana ranije lako ušle u naseljena područja u regionu.

"Sada ih čeka gusta barijera ispred svakog sela” - rekao je.

Ruski zvaničnici i državni mediji u više navrata su proteklih dana tvrdili da drže situaciju pod kontrolom, međutim, ubrzo su izgubili tlo pod nogama - piše Njujork tajms, dodajući da je nova ofanziva uznemirila rusku javnost.

Mogućnost prelivanja sukoba na Bjelorusiju

Izvor: Facebook/screenshot/General Staff of the Armed Forces of Ukraine/Profimedia

Sukob takođe preti da se prelije na susednu Belorusiju.

Bjelorusija, ruski saveznik, u subotu je rekla da šalje još vojnika da zaštiti svoju granicu s Ukrajinom, tvrdeći da su ukrajinski dronovi narušili njen vazdušni prostor tokom upada u Rusiju.

Bjeloruski ministar odbrane rekao je na Telegramu da su njene snage protivvazdušne odbrane u petak uništile nekoliko ukrajinskih dronova koji su narušili beloruski vazdušni prostor.

Ukrajina je uspjela da sakrije kretanje većeg dela svojih trupa, govoreći vojnicima da ništa ne govore javno niti da postavljaju bilo kakve video snimke.

 Ali bilo je izuzetaka, uključujući i onaj kada je grupa vojnika pozirala na video snimku ispred objekta kojim upravlja Gazprom.

Saveznici oprezni

Otkako je počeo rat u Ukrajini u februaru 2022. godine, saveznici Kijeva su bili oprezni u pogledu bilo kakvih ukrajinskih upada na rusku teritoriju, bojeći se da bi mogli da isprovociraju Moskvu, zbog čega bi eskalirao rat.

Metju Miler, portparol američkog Stejt depertmenta, ukazao je prošle sedmice da ukrajinski upad nije prekršio američke smjernice.

Nije jasno da li će Rusija da bolje prerasporedi opremljene snage sa linija fronta unutar Ukrajine kako bi suzbila prodor Kijeva na rusko tlo.

Za to bi trebalo vremena.

To bi takođe ublažilo pritisak na ukrajinske trupe koje su brojčano nadjačane i koje gube tlo pod nogama u istočnoj i južnoj Ukrajini.

Do sada, ruske snage nisu posustale u svojim napadima na liniji fronta.