Svijet

BAJDEN OTKRIO ZAŠTO SE IZNENADA POVUKAO IZ TRKE ZA PREDSJEDNIKA: Teško mi je da to izbacim iz usta

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Američki predsjednik Džo Bajden grubo je obrazložio zašto je iznenada izašao iz trke za Bijelu kuću!

Izvor: YouTube/screenshot/60 Minutes

Velika je čast biti predsjednik, međutim, imam obavezu prema zemlji da uradim najvažnije stvari koje mogu. A to je da moramo da pobijedimo (Donalda) Trampa - rekao je Bajden tokom intervjua za CBS koji bi trebalo da bude emitovan u nedelju.

Bajden navodi da je svjestan da je star.

- Mislio sam da sam predsjednik u tranziciji kad sam se kandidovao na izborima prvi put. Ne mogu ni da kažem koliko imam godina. Teško mi je da to izbacim iz usta - rekao je Bajden.

Izlazak Bajdena iz trke uslijedio je nedeljama nakon katastrofalne debate između bivšeg predsjednika Trampa i njega nakon što je sve veći broj zvaničnika demokrata zahtijevao da se povuče. Bajden je na početku odbio i rekao da će ga samo Bog izbaciti iz trke za Bijelu kuću.

Međutim, pristao da izađe iz trke, ali tek nakon što su ga članovi demokratskog doma i Senata pozivali da odustane i pošto su glavni donatori upozorili da će uskratiti buduća davanja. Bajden je odmah podržao kandidaturu svog potpredsjednika Kamale Haris koja je brzo konsolidovala podršku među partijskim starešinama.

Bajden je za CBS takođe rekao da se plaši da bi ishod izbora mogao dovesti do nasilja.

- Govore da će izbori biti pokradeni i da će biti krvoprolića ako izgube... Pogledajte šta sada pokušavaju da urade u lokalnim izbornim okruzima postavljajući ljude na mesta u državama u kojima će prebrojati glasove. Ne možete voljeti svoju zemlju samo kada pobijedite - rekao je Bajden.

Američki predsjednički izbori održaće se 5. novembra.

Republikanska stranka zvanično je nominovala bivšeg predsjednika Donalda Trampa za kandidata za šefa države. Za potpredsjedničkog kandidata nominovan je senator iz Ohaja Džej Di Vens.

Kandidat demokrata za potpredsjednika je guverner Minesote Tim Valc.