Svijet

PRVO OGLAŠAVANJE ZELENSKOG ZBOG SITUACIJE U KURSKU: Sve je potvrdio, sa Zapadom sprema žestok odgovor

Autor Nevena Davidović

Oglasio se Vladimir Zelenski i potvrdio prodor ukrajinskih trupa unutar ruske teritorije.

Izvor: X/Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski prvi put se oglasio povodom situacije u Kurskoj oblasti i potvrdio da se ukrajinske snage bore unutar ove ruske oblasti, nazivajući operaciju dijelom napora Kijeva da uspostavi pravdu nakon ruske invazije 2022. godine.

Ruske vlasti su izvjestile da su ukrajinske trupe prošlog utorka izvršile prodor u Kursku oblast. Ruski vojni blogeri priznali su da su ukrajinske snage postigle određeni napredak, a sada tvrde da se situacija u regionu stabilizovala.

Zelenski se do sada nije oglašavao zbog dešavanja u ovoj pograničnoj oblasti.

U svom noćnom obraćanju, Zelenski je rekao da je razgovarao o operaciji sa vrhovnim ukrajinskim komandantom Aleksandrom Sirskim, ne zaboravljajući pritom borbe sa kojima se trupe suočavaju na istočnom frontu.

"Danas sam primio nekoliko izvještaja od vrhovnog komandanta Sirskog u vezi sa linijama fronta i našim akcijama da gurnemo rat na teritoriju agresora", rekao je on.

"Zahvalan sam svakoj jedinici odbrambenih snaga što su to obezbijedili. Ukrajina dokazuje da zaista može da vrati pravdu i obezbijedi neophodan pritisak na agresora", dodao je.

Zelenski je aludirao na operaciju, hvaleći sposobnost vojske da "iznenadi" i zahvalio im što su zarobili ruske vojnike kako bi se koristili u budućim pregovorima, misleći na prošlonedeljnu akciju.

On je zatim rekao da se pripremaju nove odluke koje će uvesti ograničenja ruskoj državi i zahvalio saveznicima sa Zapada koji im dostavljaju oružanu pomoć.

"Zahvalan sam na novim odbrambenim paketima za Ukrajinu - ove nedelje smo dobili američki paket, uključujući rakete za Stingers, municiju za HIMARS i artiljerijske granate od 155 mm. Radimo na obezbjeđivanju blagovremene logistike kako bi se ova pomoć što prije osjetila na prvoj liniji fronta", rekao je Zelenski.

Odajući počast ukrajinskim snagama duž linije fronta od 1.000 km, Zelenski je posebno pomenuo akcije u sjevernoj Sumskoj oblasti.

Rusija je pojačala svoje napade navođenim bombama i vazdušne udare u Sumi, što je izazvalo masovne evakuacije.

Podsjetimo, Rusija je danas upotrebila termobaričnu bombu protiv ukrajinskih snaga u pograničnoj Kurskoj oblasti, što je još jedan vid odmazde zbog iznenadnog upada u pograničnu Kursku oblast.

Prije toga, ruske trupe gađale su supermarket i poštu u Kostjantinovki, u Donjeckoj oblasti.