Svijet

KIDA ORGANE, SPRŽI PLUĆA: Šta su termobarične bombe koje je Rusija bacila na ukrajinske trupe?

Autor Nevena Davidović

Posljedice termobaričnih bombi su katastrofalne.

Izvor: AP

Rusija je danas upotrebila termobaričnu bombu protiv ukrajinskih snaga u pograničnoj Kurskoj oblasti, u kojoj je upad ukrajinskih snaga ove nedelje iznenadio ruske trupe.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da se borbe nastavljaju u regionu Kursk i da je vojska izvela vazdušne napade na ukrajinske snage, uključujući upotrebu termobarične bombe, poznate i kao vakuum bomba, koja stvara udarni talas i stvara vakuum koji guši mete.

"Ruske jedinice su raketom sa termobaričnom bojevom glavom nanijele udar na stacionarno mjesto plaćenika na južnoj periferiji Sudže u Kurskoj oblasti", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ruska novinska agencija Tas prenijela je da je u napadu eliminisano 15 stranih plaćenika.

Poznato je da su Rusi već koristili termobarične bombe u ratu sa Ukrajinom. 

Kako funkcioniše termobarična bomba?

Termobarične bombe su poznate i kao vakuum bombe i djeluju u dvije faze. Prvi dio je eksplozivno punjenje koje raspršuje gorivo u oblak koji zatim može ući u zgrade ili okolne strukture.

U drugoj fazi se oslobađa oblak koji izaziva ogromnu vatrenu loptu i usisava kiseonik iz okolnih područja, izazivajući udarni talas.

Kakvi su efekti?

Efekti toplote i pritiska su strašni - svako ko bi bio uhvaćen u početnoj eksploziji bio bi odmah spržen.

Svako ko bi bio zatečen u toj oblasti zadobio bi teške unutrašnje povrede od udarnog talasa.

"Oni prvenstveno ubijaju stvarajući izuzetno snažan udarni talas koji kida organe i sprži pluća", objasnio je Džastin Bronk, naučni saradnik na Royal United Services Institute.

Ruska vojska je ranije koristila ovo smrtonosne oružje i u oblasti Harkova. Upotreba vakuum bombi ne predstavlja kršenje međunarodnog prava, ali gađanje civila njima jeste.