Svijet

RUSIJA BACILA TERMOBARIČNU BOMBU: Pucaju bubne opne, tijela isparavaju, osveta zbog Kurska!

Autor Nevena Davidović

Ruska vojska je izvela vazdušne napade na ukrajinske snage, a u tim udarima su korišćene termobarične bombe.

Izvor: Youtube/NBC News/Russian Military

Rusija tvrdi da je upotrebila termobaričnu bombu protiv ukrajinskih snaga. Ovo je rečeno prilikom najave "antiterorističke" operacije, koja je odgovor na munjevitu invaziju Ukrajine na Kursk, piše Skaj njuz.

Ruska vojska je izvela vazdušne napade na ukrajinske snage, a u tim udarima su korišćene termobarične bombe, poznate i kao vakuum bombe.

Po ljude ova bomba ima jezive posledice. Pucaju bubne opne, kolabiraju pluća, stradaju unutrašnji organi. Osoba umire u najgorim mukama.

Od pritiska vatrene eksplozije ove bombe može da ispari ljudsko tijelo, piše Skaj njuz. Upotreba vakuum bombi ne predstavlja kršenje međunarodnog prava, ali gađanje civila njima jeste.

Ukrajinci upali u Belgorod?

Ukrajinske trupe ušle su danas u još jedno rusko pogranično područje. Na snimku objavljenom na Telegramu se navodno vidi kako se vojnici bore u Belgorodskoj oblasti, koja je i sama bila poprište prekograničnih sukoba tokom rata u Ukrajini.

Iako su ukrajinski zvaničnici više puta odbijali da komentarišu napad, njihovi vojnici koji se bore u Rusiji počeli su da objavljuju više video snimaka i fotografija na društvenim mrežama na kojima se navodno vide u Kursku i Belgorodu, navodi Vašington post.

Vojnici su snimili video, koji je objavljen u subotu, kako stoje ispred zgrade u Porozu, naselju u ruskoj oblasti Belgorod. Vašington post nije mogao potvrdi autentičnost snimka niti kada je on nastao.

Rusija je premjestila dodatne tenkove, artiljeriju i raketne sisteme u Kursk i uvela protivterorističke mere u pograničnim oblastima.

Ukrajinske snage su u međuvremenu objavile video snimak na kome se navodno vidi kako kontrolišu grad Sudža blizu granice, što je prvi dokaz njihovog prekograničnog napredovanja.

Kao dodatni dokaz štete koju je prouzrokovala ukrajinska kontraofanziva, drugi video objavljen na društvenim mrežama, čiju je autentičnost potvrdio Rojters, prikazuje konvoj od oko 15 izgorelih ruskih vojnih kamiona poređanih duž puta u Kursku.