Svijet

ŠOK ZA RUSIJU! UKRAJINCI UŠLI I U BELGOROD?! Ukrajinske trupe tvrde da su upale u još jedan pogranični region (VIDEO)

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Ukrajinske trupe su ušle u još jedan ruski pogranični region, prema objavama na društvenim mrežama i video snimcima, dok Kijev nastavlja svoj iznenadni upad u Kursku oblast.

Izvor: Printscreen

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da odbija ukrajinske snage u sjeverozapadnom regionu. Međutim, izvještaji kažu da kijevske trupe djeluju više od 10 km unutar granice, a neki izvještaji dodaju da su još dublje na ruskoj teritoriji. Hiljade civila iz okruga oko grada Sudže evakuisano je iz svojih domova.

Međutim, u subotu, video snimci postavljeni na Telegram navodno pokazuju vojnike kako se bore za Ukrajinu u oblasti Belgorod, koja je i sama bila poprište prekograničnih okršaja tokom rata. Autentičnost snimka nije nezavisno potvrđena, a nejasno je ni kada je snimljen. "Njuzvik" je kontaktirao rusko i ukrajinsko ministarstvo odbrane za komentar.


Nezavisna novinska agencija Agentstvo bila je među Telegram kanalima koji su podijelili snimak petorice muškaraca u vojnim uniformama koji drže zastave Ukrajine i Gruzije.

Jedan od njih je rekao da se nalaze u selu Poroz, nešto više od 1,5 kilometara unutar ruske granice i oko 100 km južno od Sudže.

"Sa najlepšim željama, 252. bataljon je u naselju Poroz u Belgorodskoj oblasti. Slava Ukrajini, slava 252. bataljonu!" kaže vojnik u kameru, stojeći ispred table na kojoj piše: "Seoski klub Poroz".

Drugi korisnici društvenih medija podijelili su video i istakli značaj još jednog navodnog poteza Ukrajine u dijelu ruskog pograničnog regiona.

"Očigledno nezadovoljna zauzimanjem ruske oblasti Kursk, motivisana ukrajinska vojska navodno počinje da se kreće u Belgorod", objavio je "Kijev post".


Na X-u (bivši Tviter) nalog War is Translated piše da ukrajinski 252. bataljon „preuzima kontrolu nad selom Poroz u Belgorodskoj oblasti. To znači da su ukrajinske snage prešle granicu u novoj oblasti“.

"252. bataljon je preuzeo kontrolu nad selom Poroz, šaljući poruku svijetu", objavio je list Višegrad 24.

Rusija pokrenula protivterorističku operaciju

Belgorod je u petak, zajedno sa Kurskom i Brjanskom, imenovan kao tri regiona u kojima su ruske vlasti objavile da pokreću protivterorističku operaciju.

Ruski komitet za borbu protiv terorizma, na čelu sa direktorom Federalne službe bezbjednosti (FSB) Aleksandrom Bortnjikovim, saopštio je da su te mjere uslijedile nakon „bez presedana pokušaja Ukrajine da destabilizuje situaciju u nizu regiona naše zemlje“.

„Državni organi preduzimaju dodatne mjere u cilju obezbjeđivanja bezbjednosti građana, održavanja reda i mira i jačanja antiterorističke zaštite objekata“, navodi se u saopštenju.