Svijet

HOROR PRIZORI U GAZI: Više od 100 Palestinaca POGINULO, desetine ranjeno u izraelskom vazdušnom napadu na školu (FOTO)

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Više od 100 Palestinaca je ubijeno, a desetine ranjeno u izraelskom napadu na školu u Gazi u kojoj su smješteni raseljeni, prenosi Rojters pozivajući se na palestinsku novinsku agenciju, dok je izraelska vojska (IDF) saopštila da je pogodila komandni centar Hamasa.

Izvor: AP

"Izraelski udari bili su usmjereni na raseljene ljude dok su obavljali jutarnju molitvu, zbog čega je broj žrtava veliki", saopštila je vlada u Gazi koju predvodi Hamas.

IDF: Udar na skrovište Hamasa

IDF je naveo da su izraelske vazdušne snage izvele udar na "komandno-kontrolni centar koji je služio kao skrovište za teroriste i komandante Hamasa".

"Izraelske vazdušne snage precizno su pogodile teroriste Hamasa koji su djelovali u okviru Hamasovog komandnog i kontrolnog centra koji se nalazi u školi Al-Taba'aen, pored džamije u Daraj Tufahu, koji služi kao sklonište za stanovnike grada Gaze", navedeno je u saopštenju.

IDF dodaje da su prije napada preduzeti brojni koraci kako bi se ublažio rizik od ugrožavanja civila, uključujući upotrebu precizne municije, vazdušno osmatranje i obavještajne informacije.

Izvor: AP

IDF demantuje broj žrtava

IDF je kasnije saopštila da je najmanje 20 militanata grupe Hamas, uključujući i komandante, poginulo u napadu na školu Al-Tabaen u Gazi, odbacujući tvrdnje palestinskih vlasti da je u napadu ubijeno više od 100 Palestinaca.

IDF navodi da je komandna soba Hamasa i palestinskog Islamskog džihada bila smještena u sobi za molitvu u školi Al-Tabaen, u naselju Daraj u Gazi, prenosi "Tajms of Izrael".

"Prema preliminarnim podacima, brojevi koje je objavila vladina kancelarija za medije u Gazi, koja djeluje kao medijska ruka Hamasa, su preuveličane i ne poklapaju se sa informacijama koje su dostupne IDF-u", navedeno je u saopštenju.

Vlasti u Gazi: Izraelski napad na školu je genocid i etničko čišćenje Palestinaca

Kancelarija za medije vlade u Gazi ocenila je da je izraelski napad na školu Al-Tabaen u Gazi, u kojem je poginulo najmanje 100 ljudi, genocid i etničko čišćenje Palestinaca.

"Ovo se jasno može smatrati činom genocida i etničkog čišćenja protiv našeg palestinskog naroda. Okupaciona vojska je direktno bombardovala raseljene dok su obavljali jutarnju molitvu, što je dovelo do naglog porasta broja poginulih", ističe se u saopštenju, a prenosi Al Džazira.

Dodaje se da zbog velikog broja poginulih medicinski timovi, civilna zaštita i timovi za pomoć i hitne intervencije još nisu uspjeli da iznesu tijela svih ubijenih.

"Najstrože osuđujemo izvršenje ovog strašnog okupatorskog masakra i pozivamo cio svijet da to osudi. Smatramo izraelsku okupaciju i američku administraciju potpuno odgovornima za ovaj masakr", navedeno je u saopštenju vlade u Gazi.