Svijet

ZAŠTO JE BRAZILSKI AVION PAO KAO PARČE PAPIRA? Stručnjaci vjeruju da spiralan pad ukazuje na samo JEDNU STVAR (VIDEO)

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Stručnjaci vjeruju da spiralni pad aviona u Brazilu ukazuje na pojavu zastoja do koga može doći zbog stvaranja leda na krilima!

Izvor: Ettore Chiereguini / AFP / Profimedia

Spiralni pad ukazuje na pojavu zastoja što se dešava kada letjelica izgubi podršku koja joj omogućava da leti... Do zastoja može doći zbog formiranja leda na krilima, a na ruti ovog aviona došlo je do te formacije - rekli su piloti koje je intervjuisao brazilski G1.

Potpukovnik Karlos Henrike Baldi iz Centra brazilskih vazduhoplovnih snaga za istragu i prevenciju vazdušnih nesreća izjavio je da je još prerano utvrditi da li je led na krilima izazvao pad avion dok stručnjak za vazduhoplovstvo Lito Susa kaže da meteorološki uslovi možda nisu dovoljni da objasne zašto je avion pao.

Direktor avio-kompanije "Voepash Linhas Aéreas" Marselo Mura kaže da su uslovi bili prihvatljivi za letenje iako su prognoze ukazivale na zaleđivanje.

Tačan uzrok avionske nesreće u blizini Sao Paula još nije utvrđen.

Predsjednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva proglasio je u subotu trodnevnu žalost zbog avionske nesreće u brazilskom mjestu Vinjedo u blizini Sao Paula u kojoj je poginula 61 osoba.