Svijet

RUSIJA UVODI ANTITERORISTIČKE MJERE U 3 POGRANIČNA REGIONA

Autor Anđela Vukčević Izvor MINA

Rusija je uvela antiterorističke mjere u Kursku, oblasti u kojoj je ukrajinska vojska izvela upad, kao i dva obližnja regiona Brjansku i Belgorodu, saopštile su ruske vlasti.

Izvor: Profimedia

U saopštenju ruskog Nacionalnog komiteta za borbu protiv terorizma navedeno je da je tu odluku donio šef obaveštajne službe Aleksandar Bortnikov, kao odgovor na "pokušaj Ukrajine da destabilizuje situaciju u nizu regiona", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Rusija je u petak proglasila vanrednu situaciju na "federalnom nivou" u Kurskoj oblasti, nekoliko sati poslije ukrajinskog napada na tamošnji aerodrom.

Kao odgovor na upad ukrajinskih snaga, rusko Ministarstvo odbrane je u petak saopštilo da prebacuje dodatne snage u region, uključujući višecijevne raketne sisteme Grad, artiljeriju i tenkove.

Ruski državni mediji izvijestili su o premještanju trupa i oklopnih vozila u Kursk, prikazujući video snimak ruske vojske u pokretu, a veći dio je ponovo objavljen na društvenim mrežama.

Za prekograničnu akciju u Kurskoj oblasti navedeno je da je najveći napad na rusko tlo od kada je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.godine.