Svijet

MILIJARDER ŽESTOKO KRITIKOVAO PUTINA: Najsmjelija izjava biznismena od početka rata u Ukrajini

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Ruski oligarh Oleg Deripaska nazvao je rat u Ukrajini ludilom i pozvao na bezuslovni prekid vatre!

Izvor: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia

Milijarder je dao iznenađujuću izjavu za poslovni portal Nikkei na marginama sastanka Poslovnog savetodavnog savjeta Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) gde je zvanično predstavljao Rusiju. Deripaska je kritikovao potrošnju Rusije na odbranu i pozvao na trenutni i bezuslovni prekid vatre u Ukrajini.

Morate prvo da zaustavite vatru ako želite da zaustavite rat - rekao je milijarder.

Komentar moćnog oligarha prema navodima Rojtersa predstavlja najoštriju kritiku rata od strane bilo kog biznismena koji je još ostao u Rusiji nakon početka sukoba u Ukrajini 2022. godine. Deripaska se odmah našao na udaru pristalica rata.

- Deripaskin stav o specijalnoj vojnoj operaciji ranije je bio dvosmislen. Sada je jasno iznio svoj stav. Deripaska je na drugoj strani. To je ubod nožem u leđa našim snagama i pomoć teroristima ukrajinske vojske koji su izvršili invaziju na oblast Kursk - napisao je na svom kanalu na Telegramu filozof Aleksandar Dugin koga mnogi smatraju jednim od ključnih ideologa rata.

Deripaska je doduše inače još na početku sukoba u februaru 2022. godine govorio o potrebi pregovora i prekida vatre, međutim, komentar za Nikkei predstavlja vrlo smjelu i nekarakterističnu izjavu za ljude koji važe za bliske Moskvi.

Politikolog Konstantin Kalačov smatra da Deripaska pažljivo pravi korake za budućnost i da možda njegove izjave nisu čak usmjerene ni na zapadne partnere već na građane Rusije.

- Moguće je da jednog dana poželi da uđe u politiku. Onda su sve ove izjave logične kao temelj buduće političke karijere. Poziv na brzi mir i sumnje u potrebu nastavka specijalne vojne operacije biće korisni za pozicioniranje imidža i programa na srednji i dugi rok - navodi Kalačov.

Politikolog Ilja Graščenkov takođe je rekao da razlog za smele izjave može biti upravo želja biznismena da postane političar.

Deripaska se otvoreno suprotstavljao sukobu na početku i generalno se drži linije. Poslednjih godina se pozicionirao kao ruski Tramp odnosno kao super ultra desni političar. Ultradesničar ne u smislu nacionalne politike već u smislu da je maksimalno za tržišni kapitalizam. To je nešto poput "Učinite Rusiju ponovo velikom". To naravno znači da rizikuje jer ide protiv linije aktuelne vlasti. Da li se ovim kladi na budućnost? Mislim da se kladi jer je prenos vlasti u toku i na ovaj ili onaj način vidimo da se elite ne samo ažuriraju već se već bore za opstanak. Ovako se bori i Deripaska - navodi Graščenkov i takođe pretpostavlja da će prekid vatre i pregovori stvoriti i potrebu za komunikacijom sa Zapadom u čemu bi oligarh mogao da učestvuje.

Deripaska se inače obogatio trgovinom metalima u trenucima dok se Sovjetski Savez raspadao. Zaradio je bogatstvo kupovinom udela u fabrikama aluminijuma. Forbs je njegovo bogatstvo u 2024. godini procenio na 2,8 milijardi dolara.

Nalazi se pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država od 2018. godine i pokušao je da ih pravno ospori pred američkim sudovima. Takođe je pod sankcijama Evropske unije i Velike Britanije od 2022. godine.

Ruski milijarder i biznismen Oleg Deripaska, podsetimo, rekao je nedavno da mogući završetak rata u Ukrajini treba očekivati najkasnije u maju 2025. godine!