Svijet

"TUČEŠ ME 3 DANA ZAREDOM" Bivši predsjednik zlostavljao partnerku? Pojavile se JEZIVE FOTOGRAFIJE nekadašnje prve dame

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Fabiola Janez, bivša prva dama Argentine, optužila je nekadašnjeg predsjednika Alberta Fernandesa za fizičko i emocionalno zlostavljanje!

Izvor: Chandan KHANNA / AFP / Profimedia,x/vampi_01

Na šokantnim fotografijama vidi se Janez sa podlivima nakon što je pretučena od strane Fernandesa. Optužbe su šokirale građane i prijete da dodatno ukaljaju reputaciju umjerenog ljevičara čiju vladu mnogi Argentinci krive za produbljivanje ekonomske krize.

Fernandez, levičarski peronistički političar koji je bio predsednik od 2019. do 2023. godine, energično je negirao optužbe. Janez i Fernandes su inače bili u vezi osam godina i imaju jedno dijete.

Argentinski onlajn list Infobae objavio je fotografije na kojima se vidi Fabiola Janez sa crnim okom i modricama na ruci. Infobae je objavio i transkripte poruka.

Lokalni mediji navode da su neki od napada počeli još u avgustu 2021. godine kad je bivša prva dama, koja je inače novinarka i glumica, dokumentovala zlostavljanje.

- Ovako ne možemo da funkcionišemo, stalno me udaraš, ne mogu da dozvolim da mi to radiš kad ti nisam ništa uradila. Nema izgovora - napisala je Janez.

- Tučeš me tri dana zaredom - glasi druga poruka.

- Imam problema sa disanjem. Molim te da prestaneš. Osjećam se veoma loše - odgovorio je Fernandes.

Janez je poslala fotografije Fernandezu na kojima se vide da joj je oko modro.

- Ovde si me slučajno udario - ironično mu je napisala.

Savezni sud u Buenos Ajresu otvorio je krivičnu istragu. Janez, koja je svjedočila telefonom iz svoje kuće u Madridu, odlučila je da podnese tužbu protiv Fernandeza zbog svakodnevnih pretnji i psihološkog zastrašivanja, ali i nanošenja manjih povreda u kontekstu rodno zasnovanog nasilja.

U sudskim dokumentu se ne navodi više detalja o njenim optužbama za fizičko nasilje.

- To je laž i nikada se nije dogodilo - napisao je Fernandes na svom nalogu na društvenoj mreži X povodom optužbi i odbio da iznese više detalja medijima pozivajući se na privatnost svoje porodice.

Sudija Džulijan Erkolini, međutim, zabranio je Fernandesu da kontaktira Janez i da joj priđe na 500 metara. Takođe mu je zabranio da putuje van Argentine. Sud je od argentinskih vlasti zatražio da pruže Janez policijsku zaštitu.

Sudski nalog dolazi nedeljama nakon što su se optužbe prvi put pojavile među hiljadama procurelih tekstualnih poruka pod nadzorom federalnih istražitelja u odvojenom slučaju pronevere protiv Fernandeza. Taj slučaj tereti Fernandeza za nepravilnosti u dodeljivanju ugovora o državnom osiguranju - navode koje bivši predsednik takođe negira.

U procurelim tekstovima koje je razmijenila sa Fernandezovom bivšom privatnom sekretaricom, Marijom Kantero, Janez je ispričala epizode ​​zlostavljanja i uznemiravanja do kojih je došlo kada je bila trudna sa svojim sada dvogodišnjim sinom Franciskom.

Pod peronističkom administracijom Fernandeza i njegovog potpredsjednika, moćne populističke bivše predsjednice Kristine Fernandes de Kiršner, Argentina je zapala u najgoru ekonomsku krizu u poslednje dve decenije sa rastućom inflacijom i produbljivanjem siromaštva.

Fernandez, bivši profesor prava, odlučio je da se ne kandiduje na izborima u Argentini 2023. godine. Ogorčenje javnosti zbog lošeg bogatstva zemlje pomoglo je da radikalni libertarijanski predsednik Havijer Milei dođe na funkciju.