Svijet

OVAKO JE UBIJEN GLAVNI VOĐA HAMASA: Do detalja otkrivena spektakularna akcija MOSADA! U likvidaciji učestvovali Iranci!

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Akcija je isplanirana do poslednjeg detalja i ništa nije prepušteno slučaju, pa ni izvlačenje Iranaca koje je Mosad navodno vrbovao, a koji su prebačeni u Evropu.

Izvor: Profimedia

Kako je univerzalno pretpostavljeno (iako ne i potvrđeno od strane izraelske vlade), Izrael je zaista bio odgovoran za ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu prošle nedelje.

Međutim, portal Jewish Chronicle tvrdi da je otkrio da su eksplozivnu napravu postavila dvojica Iranaca, koje je regrutovao Mosad, a koji su pripadali bezbjednosnoj jedinici Ansar al-Mahdi Islamske revolucionarne garde – isti ljudi koji su bili zaduženi za obezbeđivanje zgrade i njenih gostiju.

Iranci su to sami shvatili nakon atentata, kada su čuvari viđeni na snimcima sigurnosnih kamera kako se tog dana neprimetno kreću hodnikom prema sobi u kojoj je Hanije planirao da boravi, a na kom se vidi kako otvaraju vrata ključem i ulaze u sobu.

Tri minuta kasnije, čuvari (kojima je svakom ponuđena šestocifrena suma novca, kao i hitno preseljenje u jednu sjevernoevropsku zemlju) snimljeni su kako mirno napuštaju sobu, silaze niz stepenice prema glavnom ulazu zgrade, izlaze i potom ulaze u crni automobil. Čuvar na ulazu parkinga ih je prepoznao i otvorio kapiju bez postavljanja pitanja. Sat vremena kasnije, Mosad ih je prokrijumčario iz Irana.

Izvještaji sugerišu da je uređaj postavljen u Hanijeovu sobu nedeljama ili mjesecima prije eksplozije.

To nije tačno, tvrdi Jewish Chronicle.

Sigurnosne kamere pokazuju da je bomba postavljena na dan eksplozije, u 16.23 časova – oko devet sati prije nego što je aktivirana kada je Hanije ušao u sobu. Eksplozija, koja je daljinski aktivirana, dogodila se posle ponoći, tačno u 1.37 po lokalnom vremenu.

Kako bi se izbjeglo moguće otkrivanje, Mosad je postavio ravnu ciglu-eksploziv, širine 7,5 cm i dužine 15 cm, pričvršćenu na dno kreveta. Da bi se minimizovala šteta po nevine civile, korišćena je bomba poznata po preciznosti koja je ciljano djelovala samo u Hanijeovoj sobi. Kao rezultat toga, oštećena je samo jedna specifična oblast zgrade.