Svijet

PUTIN JE BIJESAN ZBOG NAPADA U KURSKU OBLAST! Otkriveno koga je najviše kritikovao: "Gubi strpljenje"

Autor Jana Desovski

Putin je uputio kritike zbog ukrajinskog upada u Kursku oblast.

Izvor: Profimedia

Načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov suočava se sa sve većim kritikama nakon što su ukrajinske snage izvršile najveći upad na rusku teritoriju otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu prije više od dvije godine.

Izvor iz Kremlja: Ignorisali su upozorenja

Gerasimov i drugi visoki vojni zvaničnici očigledno su ignorisali upozorenja obavještajnih službi da su se ukrajinski vojnici gomilali u blizini granice sa zapadnom ruskom regijom Kursk dve nedelje prije nego što su započeli napad, a niko nije obavijestio predsjednika Vladimira Putina, rekao je on Blumbergovom izvoru bliskom Kremlju. Ruske snage u Kursku bile su iznenađene i pružile su mali otpor ukrajinskom napredovanju.

Iako je malo vjerovatno da će Gerasimov uskoro biti svrgnut, ruski predsjednik Putin gubi strpljenje i nezadovoljan je načinom na koji Gerasimov vodi rat protiv Ukrajine, rekao je isti izvor za Blumberg pod uslovom da ostane anoniman. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije odgovorio na Blumbergov upit o ovoj temi.

Proglašeno vanredno stanje

Podsjetimo, Rusija je proglasila vanredno stanje u Kurskoj oblasti dok već četvrti dan pokušava da zaustavi ukrajinsko napredovanje. Gerasimov je rekao da su Ukrajinci izvršili invaziju sa čak 1.000 vojnika uz podršku tenkova i oklopnih vozila. Gerasimov je to rekao ruskom predsedniku Putinu juče na sastanku, čiji delovi su prenošeni na ruskoj državnoj televiziji.

Gerasimov (68) je načelnik Generalštaba ruske vojske od novembra 2012, a Putin ga je zadržao u maju tokom čistke vojnih i bezbjednosnih zvaničnika nakon njegove inauguracije za peti predsednički mandat. Ekonomista Andrej Belousov postao je ministar odbrane umesto Putinovog dugogodišnjeg saveznika Sergeja Šojgua, koji je prešao u Savet bezbjednosti Rusije.

Ruska invazija je trebalo da traje danima. Sada je duboko u trećoj godini

Gerasimov je nadgledao Putinovu invaziju na Ukrajinu 2022. godine, koja je trebalo da traje nekoliko dana i koja je već u trećoj godini, pri čemu su Rusi pretrpjeli ogromne žrtve. Ukrajinski prodor u Kursk dolazi u trenutku kada su borbe na liniji fronta u istočnoj i južnoj Ukrajini uglavnom u zastoju, iako su ruske snage nedavno napredovale.

Putin je danas putem vidio veze razgovarao sa vršiocem dužnosti gubernatora Kurska Aleksejem Smirnovim i rekao da situacija predstavlja "izuzetne izazove" za sve nivoe ruske vlasti. "Naravno, znam situaciju u cjelini, ali bih ipak želio da čujem vašu ocjenu", rekao je Putin.

Predsjednik je juče pozvao Gerasimova i druge visoke zvaničnike odbrane i bezbednosti na sastanak kako bi ga obavestio o naporima da se odbije upad. Zvaničnici u Kijevu su odbili da potvrde ili komentarišu operaciju, iako je izgledalo da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas izrazio zadovoljstvo upadom.

"Svi vide da je ukrajinska vojska sposobna da iznenadi i postigne rezultate", rekao je Zelenski danas u Kijevu, ne pominjući posebno Kursk.