Svijet

HUTI PONOVO PRIJETE! Novi napad na brod u Crvenom moru, SAD šalje POJAČANJE: Očekuje se pogoršavanje na Bliskom istoku?

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Privatna firma za obezbjeđenje Ambrei je dodala i da je dron pogodio brod, ali da niko nije povrijeđen, niti ima štete.

Izvor: PLANET LABS PBC / WillWest News / Profimedia

Sumnja se da su jemenski pobunjenici Huti izveli tri napada na jedan brod u moreuzu Bab el- Manbed koji povezuje Adenski zaliv sa Crvenim morem, saopštile su danas vlasti, dok Huti najavljuju zaoštravanje, a SAD šalju pojačanja da im se suprotstave i spriječe opšte pogoršanje na Bliskom istoku.

U prvom napadu u četvrtak minobacačka granata je eksplodirala u blizini broda, kaže britanski vojni Centar za pomorske trgovinske operacije UKMTO. Drugi napad dogodio se rano jutros, a projektil je "eksplodirao u neposrednoj blizini broda", saopštio je Centar i dodao da su brod i posada bezbjedni.

Privatna firma za obezbjeđenje Ambrei je dodala i da je dron pogodio brod, ali da niko nije povrijeđen, niti ima štete.

Uslijedio je treći napad čamcem s daljinskim upravljanjem na kojeg su zapucali privatni čuvari broda i uništili ga.

Huti nisu odmah preuzeli odgovornost za napade, ali je njihov tajnoviti vođa Abdul Malik al-Huti sinoć upozorio da su "operacije su u toku, naše operacije prema okupiranoj Palestini za gađanje izraelskog neprijatelja, naše operacije na moru, neizbježan je odgovor koji predstoji, kao i koordinacija sa osovinom u svim zajedničkim operacijama".

Posle nedavne dvonedeljne pauze Huti su nastavili da napadaju brodove u Crvenom moru, sada povodom ubistva u Iranu Ismaila Hanijea, lidera pokreta Hamas kojeg odranije podržavaju napadima na brodove povezane s Izraelom, SAD i Velikom Britanijom, ali su im na meti bili i drugi.

Tokom rata Izraela protiv Hamasa u Pojasu Gaze gađali su raketama i bespilotnim letjelicama više od 70 brodova i ubili četiri mornara, zaplijenili su jedan brod, a dva potopili. Procjenjuje se da su izazvali štetu remeteći prevoz robe čija je godišnja vrijednost 1.000 milijardi dolara.

Dronovima i raketama su gađali i Izrael i 19. jula tako u Tel Avivu ubili jednu osobu, a 19 ranili, na šta je Izrael odgovorio napadom na njihovo uporište u gradu Hodeidi, u Jemenu, čime je uništena električna centrala, a broj žrtava nije poznat.

Njihove rakete i bespilotne letjelice presretala je koalicija predvođena SAD u Crvenom moru. Za Rartnu mornaricu SAD je to najveća akcija od Drugog svjestkog rata.

U četvrtak su borbeni avioni F-22 Raptor američkog Ratnog vazduhoplovstva stigli na Bliski istok iz baze u Velikoj Britaniji, a Centralna komanda SAD objavila da im je zadatak da "odgovore na prijetnje Irana i grupa koje Iran podržava".